Internet: Šta je istina, a šta je laž o vojnoj operaciji Turske u Siriji

Radiosarajevo.ba
Internet: Šta je istina, a šta je laž o vojnoj operaciji Turske u Siriji
FOTO: AA / Fotografije snimljene na različitim mjestima i u različitim vremenskim intervalima

Nakon što je 9. oktobra pokrenuta operacija „Izvor mira“, čiji je cilj doprinijeti uspostavljanju mira i sigurnosti na sjeveru Sirije, kao i uništiti teroristički koridor, koji teroristi YPG/PKK-a nastoje formirati južno od granice s Turskom, pristalice terorističke organizacije nastavljaju širiti dezinformacije na društvenim mrežama, javlja Anadolu Agency (AA).

Profili bliski teroristima nastavili su istim intenzitetom fotografije snimljene na različitim mjestima i u različitim vremenskim intervalima predstaviti kao da su nastale tokom operacije „Izvor mira“.

Tako su fotografiju nastalu tokom „Zelenog marša“ u kojem je učestvovalo na stotine hiljada ljudi, a koja je nastala 1975. na jugu Maroka, prikazati kao da je snimljena na području na kojem se izvodi operacija.

Jedan od simpatizera je pokušao i fotografiju muškarca dok drži tijelo djeteta nastalu nakon ruskih zračnih napada na Idlib 17. augusta, prikazati kao da je nastala tokom operacije turskih snaga.

Pored toga, pristalice terorista pokušale su fotografiju djevojčice ranjene u Jemenu tokom intervencije koalicionih snaga na čelu sa Saudijskom Arabijom u novembru 2018, prikazati kao da je nastala tokom operacije „Izvor mira“.

Osobe koje podržavaju teroriste pokušale su i fotografiju djece koja su prekrila uši i gledaju u nebo, a koja je nastala u Jemenu u decembru 2016, prikazati kao da je nastala tokom operacije „Izvor mira“.

Pokušaj manipulacije jeste i fotografija djeteta među ruševinama nastala u februaru 2018. u Siriji, koju su pristalice terorista pokušale predstaviti da je nastala tokom operacije „Izvor mira“.

Korak dalje otišla je osoba koja je fotografiju reportera Anadolu Agency (AA) Jawada al-Rifaija nastalu tokom rata u Siriji 2016. prikazati kao da je nastala tokom operacije „Izvor mira“.

Pristalice terorističke organizacije manipulisale su sadržajima i širile dezinformacije i tokom operacija „Štit Eufrata“ i „Maslinova grana“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije