Indonezija zaprijetila zabranom ulaska Leonardu DiCapriju

Radiosarajevo.ba
Indonezija zaprijetila zabranom ulaska Leonardu DiCapriju

Holivudskom glumcu Leonardu DiCapriju mogao bi biti zabranjen ulazak u Indoneziju zbog izjave kako plantaže za uzgoj palmi radi dobijanja ulja uništavaju prašume i prijete divljim životinjama, prenosi Anadolu Agency. 

Prošlog vikenda DiCaprio je posjetio zaštićeni rezervat i Nacionalni park na sjeveru Sumatre, nakon čega je objavio fotografije na svom Instagram profilu, izražavajući zabrinutost za sudbinu brojnih vrsta kojima prijeti uništenje. 

"Širenje plantaža za uzgoj palmi radi dobijanja ulja uništava šumu i presijeca ključne koridore kojima prolaze slonovi", napisao je američki oskarovac dodavši kako "ekspanzija palminog ulja uništava ovo jedinstveno mjesto". 

Heru Santoso, glesnogovornik ureda za imigraciju u indonežanskom ministarstvu pravde i ljudskih prava, kazao je kako je DiCaprio iskoristio posjetu Sumatri kako bi diskreditovao industriju palminog ulja i vladu Indoenzije. 

"Podržavamo njegovu brigu za očauvanje ekosistema u Leuseru. Ali mi ga možemo staviti i na crnu listu, čime će mu biti zabranjen ulazak u Indoneziju, svaki put kada postavi provokativne izjave na društvenim mrežama", rekao je Santoso.

Praksa sječe i spaljivanja uništava ogromna područja šuma u Indoneziji svake godine za vrijeme sušne sezone uzrokujući zagađenje i u okolnim zemljama. Požarima se čisti zemljište kako bi se na njemu počele uzgajati poljoprivredne kultue kao što su nasadi palmi za dobivanje ulja.  

Santoso je rekao kako kompanije i organizacije pogođene Dicapriovim komantarima imaju pravo zahtijevati od imigracionih vlasti da mu zabrane ponovni ulazak na teritoriju Indonezije, ali dosad to nijedna nije uradila. 

Dodao je kako je DiCaprio ušao u Indoneziju legalno, sa uredno izdatom vizom, 26. marta, a da je zemlju napustio dan kasnije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije