Indonezija: Broj žrtava zemljotresa porastao, četiri osobe izvučene

Anadolija
Indonezija: Broj žrtava zemljotresa porastao, četiri osobe izvučene
EPA / Ruševine posvuda u Acehu
Nakon što su spasilačke ekipe ispod ruševina izvukle još desetine tijela, broj poginulih u zemljotresu koji je u srijedu pogodio Indoneziju porastao je na 97, saopštili su zvaničnici.

Na desetine zgrada srušeno je u zemljotresu jačine 6,5 stepeni po Richteru koji je pogodio sjeverni dio otoka Sumatra, na dubini od oko 10 kilometara, a komandant vojske u provinciji Aceh Tatang Salaiman je naveo da su četiri osobe dosad spasene ispod ruševina.

Kako je kazao, vjeruje se da se ispod ruševina nalazi još četiri ili pet osoba, ali se ne zna da li su živi ili ne.

"Nadamo se da ćemo moći završiti evakuaciju iz ruševina prije zalaska sunca", rekao je Salamain. 

Iz nacionalne Agencije za upravljanje katastrofama saopćeno je ranije kako je najkritičnije u provinciji Aceh gdje je zbog povreda hospitalizovano više od 500 ljudi.

Riječ je o regionu kojeg naseljava pretežno muslimansko stanovništvo, a kako prenose lokalni mediji, u gradiću Meureudu džamije su praktično sravnjene sa zemljom.

Prvi snimci i fotografije s mjesta nesreće pokazuju da je potres do temelja srušio brojne kuće, zgrade, poslovne objekte i džamije.

Tamošnje vlasti još uvijek nemaju precizne podatke koliko ljudi je ostalo zarobljeno pod ruševinama.

Spasilačke ekipe su na terenu, a pretpostavlja se da će broj žrtava rasti.

Sa druge strane, potvrđeno je kako zemljotres nije izazvao cunami. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije