Indija: Žrtva silovanja počinila samoubistvo

Radiosarajevo.ba
Indija: Žrtva silovanja počinila samoubistvo


Mlada Indijka koju su silovali pripadnici bande počinila je samoubistvo pošto je policija vršila pritisak na nju da odustane od tužbe i uda se za jednog od silovatelja, potvrdili su policijski zvaničnici, a i rođaci žrtve.

Zbog svog ponašanja, jedan policijski službenik je smijenjen, a drugi suspendiran, a tinejdžerka je pronađena mrtva pošto se otrovala.

Ovaj slučaj je još jednom skrenuo pažnju na način na koji policija tretira žrtve seksualnog zlostavljanja u Indiji. Inspektor Paramjit Singh Gill rekao je da je sedamnaestogodišnja djevojka "trčala od nemila do nedraga" kako bi prijavila silovanje, ali da policijski službenici nisu otvorili zvaničnu istragu, prenijela je Al Jazeera.

„Jedan od službenika ju je pokušao uvjeriti da povuče tužbu“, rekao je Gill za AFP.

Njena sestra je rekla za indijsku televiziju NTDV da je od djevojke traženo da prihvati novčanu odštetu ili da se uda za jednog od napadača. Krivci nisu uhapšeni, mada je pritvoreno troje ljudi - dvoje navodnih napadača i jedna žena, njihova saučesnica.

Prema zvaničnim podacima, od ukupno 256.329 žrtava zločina prijavljenih prošle godine u Indiji, čak 228.650 su bile žene, mada se vjeruje da je pravi broj daleko veći, jer se žene ne usuđuju da prijave napade.

Novinska agencija Fena podsjeća da je početkom mjeseca jedna studentica bila žrtva višestrukog silovanja u autobusu u New Delhiju, što je izazvalo masovne proteste u zemlji. Ona je prebačena avionom u Singapur na liječenje. Indijski premijer Manmohan Singh obećao je nakon ovog slučaja kako će preduzeti mjere da bi se zaštitile žene u Indiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije