Izbio incident: Stanovnici Lezbosa traže premještanje izbjeglica

Anadolija
Izbio incident: Stanovnici Lezbosa traže premještanje izbjeglica
FOTO: AA / Incident između demonstranata i policije na Lezbosu
Više hiljada osoba okupilo se na protestnoj šetnji na otoku Lezbosu tražeći na ovaj način premještanje izbjeglica sa tog grčkog otoka.

Tokom protesta, održanih u vrijeme posjete grčkog premijera Aleksisa Ciprasa otoku, došlo je i do incidenta između demonstranata i policije. 

Grupa od oko 2.500 osoba održala je šetnju tražeći da se izmjeste izbjeglice koje se trenutno nalaze na Lezbosu. 

Demonstranti su željeli doći do zgrade u kojoj je Cipras držao govor, međutim, policija je to pokušala spriječiti barikadama postavljenih u blizini. Tu je došlo do naguravanja između demonstranata i policije. Demonstranti su i gurali autobuse koje je policija postavila. 

Na mjesto događaja poslane su dodatne policijske snage koje su intervenisale suzavcem. 

"Odmah riješite izbjegličku krizu", pisalo je na transparentima demonstranata koji su pozvali da se evakuiše izbjeglički kamp Moria na otoku. 

Oko 9.000 izbjeglica, većinom u kampu Moria, nalazi se na otoku Lezbosu dok se razmatraju njihovi zahtjevi za azil. 

Premijer Cipras je u obraćanju na otoku kazao da je nemoguće da budu zadovoljni trenutnom situacijom, te da prihvata činjenicu da je vlada napravila neke greške kada je u pitanju rješavanje izbjegličke krize. 

"Situacija je teška i za stanovnike otoka i za izbjeglice", poručio je grčki premijer. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije