Ima gorih i od naših: Kenijska vlada za kilometar ograde dala 3 miliona dolara

Radiosarajevo.ba
Ima gorih i od naših: Kenijska vlada za kilometar ograde dala 3 miliona dolara
Foto: Al Jazeera / Zid na granici Kenije i Somalije

Kenijski parlamentarci pitali su kako je moguće da 10 kilometara žičane ograde, podignute uz kenijsku granicu sa Somalijom, košta 35 miliona dolara.

Vlada je isprva obećavala podignuti kompleksni zid uz granicu u dužini od 700 kilometara. Međutim, umjesto zida koji je trebao zaustaviti pripadnike militantne skupine al-Shabab pri ulasku u Keniju, niknula je tek žičana ograda dugačka 10 kilometara. Kenijski je parlament zbog toga zaustavio izgradnju i zatražio istragu ovog projekta, piše BBC.

Kad je plan prvi put objavljen 2014. godine, vlada je najavila izgradnju zida u dužini od 708 kilometara, koji će sadržavati betonske barijere, ograde, kanale i osmatračnice s video-nadzorom.

Prema planu, zid se trebao protezati od Indijskog okeana sve do pogranične regije Mandere, odnosno tromeđe Kenije, Somalije i Etiopije.

Ideja je kenijske vlade boriti se protiv ilegalne trgovine i imigracije, te spriječiti islamističke militante iz al-Shababa da iz Somalije upadaju na kenijski teritorij. Kenija je pretrpjela nekoliko napada al-Shababa, među kojima je najtragičniji bio onaj iz prosinca 2014. na kamenolom u Manderi u kojem je ubijeno 36 ljudi. Gradnja zida započela je godinu dana nakon tog napada.

Četiri godina kasnije, postoji samo 10 kilometara ograde s bodljikavom žicom, odnosno ništa slično modernom zidu koji je planiran.

Koliko je to koštalo? Oko 35 miliona dolara, što znači da je svaki kilometar žice koštao tri miliona dolara.

BBC-jev dopisnik iz Nairobija Ferdinand Omondi naglašava kako je to dvostruko više nego je kenijska vlada ove godine izdvojila za strateške rezerve hrane. Također, to je milion dolara više nego je vlada uložila u univerzalnu zdravstvenu brigu, te triput više od iznosa namijenjenog za poboljšanje uvjeta stanovanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije