Ikea mora platiti 46 miliona dolara odštete zbog pogibije dvogodišnjaka

Radiosarajevo.ba
Ikea mora platiti 46 miliona dolara odštete zbog pogibije dvogodišnjaka
Foto: Privatni album / Jozef Dudek

Švedska kompanija Ikea će platiti 46 miliona dolara (više od 78 miliona i 400.000 maraka) odštete roditeljima djeteta koje je stradalo u njihovom domu.

Tragedija, u kojoj je stradao dvogodišnji Jozef Dudek, se desila u maju 2017. u Kaliforniji. Na dječaka su pale ladice teške 32 kilograma, piše BBC.

Komode iz asortimana nazvan Malm su povučene sa tržišta godinu dana ranije iz sigurnosnih razlika odnosno nakon što je poginulo troje djece.

Advokati su upozorili da se ovakvi smrtni slučaju djece nikada nisu desili u historiji Sjedinjenih Američkih Država.

"Iako niti jedna nagodba ne može promijeniti tragične događaje, ali zbog porodice i svih uključenih u ovaj slučaj, zahvalni smo što je postignuto rješenje. Ostajemo posvećeni pitanju sigurnosti", poručila je glasnogovornica Ikeae.

U saopćenju roditelja, Joleen i Craiga Dudeka, navedeno je da su "pogođeni" smrću svog sina.

"Nikada nismo pomislili da će smrt našeg dvogodišnjeg sina uzrokovati komoda visoka 76 centimetara, da će se prevrnuti i ugušiti ga. Kasnije smo saznali da dizajn komode nije bio uredu odnosno da je komoda nestabilna. O ovome govorimo jer ne želimo da se isto desi drugim porodicama", istakli su.

Pozvali su sve one koji imaju ovaj komad namještaja da ga vrate.

Tvrde da će donirati miliona dolara (više od milion i 700.000 maraka) organizacijama koje se bave zaštitom djece od opasnih proizvoda.

Prije tri godine, Ikea je sa tržišta povukla milion komada namještaja u sjevernoj Americi. To je bio najveći opoziv u historiji kompanije.

Prije toga je švedska kompanija upozorila kupce da koriste zidne nosače za komode, ali nakon smrti trećeg djeteta bili su primorani povući proizvode sa tržišta.

Camden Ellis i Curren Collas, dvogodišnjaci, te 23-mjesečni Ted McGee su smrtno stradali.

U decembru 2016, Ikea je pristala porodicama stradale djece platiti odštetu u iznosu od 50 miliona dolara (više od 85 miliona i 300.000 maraka).

Smrt djece je potaknula Komisiju za sigurnost proizvoda da pokrene edukativnu kampanju o riziku pada komoda.

Ikea je 2017. godine ponovo opozvala svoje proizvode sa tržišta Sjedinjenih Američkih Država i Kanade. Upozorili su da njihove komode iz asortimana Malm predstavljaju opasnost odnosno da postoji mogućnost prevrtanja ako nisu pričvršćene za zid, piše BBC.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije