Iftar u Sofiji: Izetbegović specijalni gost bugarskog predsjednika Radeva

Radiosarajevo.ba
Iftar u Sofiji: Izetbegović specijalni gost bugarskog predsjednika Radeva
Foto: SDA / Izetbegović specijalni gost bugarskog predsjednika Radeva
Predsjednik Bugarske, Rumen Radev, organizirao je u srijedu, nakon prvog dana posta u mjesecu ramazanu, iftar na koji je pozvan predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bakir Izetbegović.

Predsjednik Bugarske je u svom govoru na iftaru posvetio nekoliko rečenica predsjedniku Izetbegoviću i Bosni i Hercegovini. Kazao je da mu je veliko zadovoljstvo da može ugostiti Bakira Izetbegovića na iftaru, te je vrlo pohvalno govorio o BiH, ističući da je BiH važan simbol i primjer multietničnosti.

"Naše religije mogu biti različite na Balkanu, ali naše vrijednosti su zajedničke i možemo živjeti u miru. Različite vjere u Sarajevu i Sofiji nastavljaju da mirno koegzistiraju na svetim mjestima, muzejima i kulturnim spomenicima", rekao je Radev, navodeći da Izetbegovićevo prisustvo pokazuje svjesnost odgovornosti lidera Zapadnog Balkana.

"Kao što svako sveto mjesto ima mjesta za sve, tako i naša srca imaju mjesta za sve. Samo želimo mir u našim životima", dodao je Radev.

Izetbegović je potom pozvao predsjednika Bugarske da posjeti BiH u narednim mjesecima, što je Radev sa zadovoljstvom i prihvatio.

Inače, Izetbegović je bio jedini strani zvaničnik među onima koji prisustvuju sastancima u bugarskoj prijestolnici, a koji je pozvan na ovu večeru, odnosno iftar, kod bugarskog predsjednika. Iftaru su prisustvovali i brojne diplomate, akademici, te predstavnici tamošnje muslimanske zajednice.

U glavnom gradu Bugarske danas je održan samit članova, predsjednika stranaka, članica Evropske narodne stranke (EPP), a uoči sutrašnjeg Samita čelnika zemalja EU i Zapadnog Balkana.

Bugarska je zemlja koja trenutno predsjedava Evropskom unijom. Inače, radi se o prvoj državi koja je priznala nezavisnost Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije