I palestinski kršćani gube voljene u izraelskom bombardiranju Gaze – zašto svijet šuti?

3
Radiosarajevo.ba
I palestinski kršćani gube voljene u izraelskom bombardiranju Gaze – zašto svijet šuti?
Foto: TRT Balkan / Palestinci na sahrani žrtava izraelskog napada na crkvu

Sa’ed Atshan, palestinski kršćanin, profesor mirovnih studija i antropologije na koledžu Swarthmore u američkoj Pennsylvaniji u autorskom tekstu za ugledni Los Angeles Times upozorio je da i palestinski kršćani gube voljene u izraelskom bombardiranju Gaze, pitajući gdje je negodovanje kršćanskih zajednica u svijetu i zašto šute?

Kršćani u Palestini nestaju

Dramatično upozorava da bi kršćani u Gazi i diljem Palestine mogli u konačnici potpuno nestati!

"Palestinci, i kršćani i muslimani, podvrgnuti su kolektivnom kažnjavanju zbog izraelskog bombardiranja, a mi se molimo za prekid vatre između Izraela i Hamasa", naveo je Atshan.

Društvo novinara BiH poziva na solidarnost: "Samo tako možemo prestati biti taoci politike"

Društvo novinara BiH poziva na solidarnost: "Samo tako možemo prestati biti taoci politike"

Atshan kao primjer navodi da je Izrael gađao grčku pravoslavnu crkvu svetog Porfirija u Gazi, jednu od najstarijih crkava na svijetu. Tokom bombardiranja pogođen je jedan od četiri kompleksa crkve, pri čemu je stradalo 18 palestinskih kršćana, a ranjeno još najmanje 20. 

"Kršćanska zajednica morala je održati masovni sprovod za pokop mrtvih ispred crkve sv. Porfirija, nakon čega je uslijedilo masovno krštenje djece u ovoj zajednici u slučaju da i ona uskoro umru", naveo je.

Ovi ljudi dio su od preostalih hiljadu kršćana u Pojasu Gaze. Oni su potomci najstarijih kršćanskih zajednica. Danas se osjećaju se uglavnom napuštenima od strane svijeta - osobito od strane drugih kršćanskih zajednica u zapadnim zemljama - koje se čine ravnodušnima ili čak neprijateljski raspoloženima prema palestinskoj borbi za slobodu i ljudska prava.

Potresna fotografija iz Gaze: Palestinci na sahrani žrtava izraelskog napada na crkvu

Potresna fotografija iz Gaze: Palestinci na sahrani žrtava izraelskog napada na crkvu

Ruševine koje leže oko crkve svetog Porfirija su srceparajuće piše, Atshan, posebno kada se uzme u obzir njihova simbolika za zajednicu i bogatu historiju koja potječe iz 5. stoljeća, a sadašnja građevina je iz 12. stoljeća! Nazvana je po bivšem biskupu Gaze, svetom Porfiriju, i postavljena je na mjesto gdje se vjeruje da je umro 420. godine nove ere. 

Genocid u Gazi

Profesor Atshan podsjeća da su zvaničnici Ujedinjenih nacija (UN) pozvali na sprječavanje etničkog čišćenja i genocida u Gazi. 

"Nedavna anketa također je pokazala da 80% demokrata i 56% republikanaca vjeruje da bi Sjedinjene Države trebale pozvati na prekid vatre. Nadam se da će svaki oblik nasilja i ugnjetavanja u Palestini/Izraelu prestati — prije nego kasnije — kako bi Židovi, kršćani i muslimani mogli dijeliti zemlju kao ravnopravni susjedi. Bez obzira na vjeru ili etničku pripadnost, zaslužujemo živjeti u miru i sigurnosti", poručuje profesor Atshan.

Većina kršćana emigrirala tražeći mir

Dok većina palestinskih kršćana na okupiranim teritorijima živi na Zapadnoj Obali, broj kršćana u Gazi i širom Palestine/Izraela smanjuje se na manje od dva posto ukupne palestinske populacije. Većina članova ovih zajednica emigrirala je u Europu i Sjevernu Ameriku tražeći ekonomsku stabilnost i duševni mir.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije