I BiH ima stav o sporu u Južnom kineskom moru

Radiosarajevo.ba
I BiH ima stav o sporu u Južnom kineskom moru
Međunarodni sud u Hagu prije nekoliko dana je donio presudu protiv tvrdnji Kine da ima pravo na veći dio Južnog kineskog mora.

Tribunal u Hagu je donio odluku kao odgovor na arbitražu u slučaju Filipina protiv Kine. Stalni arbitražni sud saopštio je da nisu postojali dokazi da Kina ima istorijsko pravo da vrši isključivu kontrolu nad većim dijelom voda ili resursa Južnog kineskog mora.

Ovo je dovelo do povećanih tenzija u regiji, a Kina je pred odluku Međunarodnog suda u Hagu uputila pozive demobilisanim mornarima i oficirima za vojnu vježbu.

Tim povodom oglasilo se Ministarstvo vanjskih poslova BiH te saopćilo službeni stav Bosne i Hercegovine o ovom sporu kojeg prenosimo u cjelosti:

"Bosna i Hercegovina izražava nadu da će spor o Južnom kineskom moru između Kine, Filipina i ostalih zemalja koje polažu prava na sporne otoke biti riješen diplomatskim sredstvima putem političkog dijaloga, konsultacija i pregovora između involviranih zemalja, u skladu sa normama međunarodnog prava i uz puno uvažavanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ekonomskih interesa involviranih zemalja, te da će presuda Stalnog arbitražnog suda u Hagu predstavljati podstrek za rješavanje spora."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije