Huti uništili američki dron vrijedan više od 50 miliona maraka: Pogledajte šta je od njega ostalo

6
Radiosarajevo.ba
Huti uništili američki dron vrijedan više od 50 miliona maraka: Pogledajte šta je od njega ostalo
Foto: X.com / Yahya Seri

Huti pobunjenici u Jemenu su u ponedjeljak tvrdili da su srušili još jedan američki MQ-9 Reaper dron iznad zemlje, uz video zapise koji navodno prikazuju projektil zemlja-zrak kako ga pogađa. Američka vojska je potvrdila da su izgubili dron.

Ovaj navodni napad dolazi u vrijeme kada se približava godišnjica rata između Izraela i Hamasa u pojasu Gaze. Huti su gađali brodove koji prolaze kroz Crveno more tokom rata, dok američki vođene zračne udare pogađaju njihove pozicije u Jemenu.

To je ugrozilo pomorski put koji obično vidi trgovinu u vrijednosti od 1 trilion dolara, kao i važne pošiljke pomoći za ratom pogođeni Sudan i Jemen.

Izraelska vojska ušla u Liban

Izraelska vojska ušla u Liban

Huti takođe nastavljaju ispaljivati rakete prema Izraelu, što je rezultiralo odmazdama iz zračnih udara Izraelaca tokom vikenda na grad Hodeida.

Brigadni general Yahya Saree, vojni portparol, rekao je da su Huti srušili američki dron MQ-9 u unaprijed snimljenoj poruci koja je emitovana u ponedjeljak navečer, nekoliko sati nakon što su video snimci počeli cirkulisati internetom, prikazujući navodni projektil kako pogađa avion iznad pokrajine Saada u Jemenu. Jedna slika na internetu također je prikazivala ostatke drona, s dijelovima koji liče na MQ-9.

Huti s ostacima uništenog drona
Foto: Prtscr / X.com: Huti s ostacima uništenog drona

Kasniji snimci koje su objavili Huti pokazali su pobunjenike kako su skupili elektroniku drona, vjerovatno da vide šta mogu iskoristiti iz ostataka. Jedan dio se činilo da dolazi iz MK-82 bombe, koja se može naoružati na Reaperu.

General Atomics Reaperi, čija cijena iznosi oko 30 miliona dolara po komadu, mogu letjeti na visinama do 50.000 stopa (15.240 metara) i imaju izdržljivost do 24 sata prije nego što treba da slete. Ova letjelica se koristi i u američkoj vojsci i u CIA-i nad Jemenom već godinama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije