Human Rights Watch: Izrael je počinio ratne zločine

Radiosarajevo.ba
Human Rights Watch: Izrael je počinio ratne zločine

Izrael je počinio ratne zločine u pojasu Gaze, saopštila je organizacija Human Rights Watch, javlja Tanjug.

Više od 2.100 Palestinaca, uglavnom civila i 73 ljudi na izraelskoj strani, uključujući 67 vojnika, poginulo je u tom ratu, započetom 8. jula, u cilju da se zaustave raketni napadi iz pojasa Gaze. Incidenti su bili odvojeno granatiranje dve škole Ujedinjenih nacija na sjeveru Gaze 24. i 30. jula i raketni napad navođenom raketom na još jednu školu UN, u južnom gradu Rafi, 3. augusta.

U tim napadima je ubijeno 45 ljudi, uključujući 17 djece, saopštio je HRW.

"Dva od tri napada koje je Human Rights Watch istraživao čini se da nisu ciljala vojni cilj ili su bila nezakonito nasumična.Treći napad u Rafi je bio nezakonito nesrazmjeran. Nezakoniti napadi izvedeni namjerno ili bezobzirno su ratni zločini", ističe se u saopštenju.

HRW je naveo i da Izrael već dugo ne preduzima kredibilne istrage navodnih ratnih zločina. UN i međunarodne organizacije za ljudska prava su osudile Izrael za mnoge napad. Washington je osudio napad 24. jula na školu UN, ali se uzdržao od toga da krivicu svali samo na Izrael.

Palestinci su zaprijetili jevrejskoj državi akcijom u Međunarodnom krivičnom sudu za ratne zločine i Hamas je potpisao prijedlog da se pridruže tom tijelu, što potencijalno otvara mogućnost da se i postupci te organizacije u ratu istražuju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije