Hrvatski šef diplomatije u Berlinu: Hrvatska podržava aplikaciju BiH za članstvo u EU (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Hrvatski šef diplomatije u Berlinu: Hrvatska podržava aplikaciju BiH za članstvo u EU (FOTO)
/ Hrvatski šef diplomatije u Berlinu: Hrvatska podržava aplikaciju BiH za članstvo u EU, FOTO: AA

Njemački ministar vanjskih poslova Frank–Walter Steinmeier je izjavio danas da je potrebno umiriti sukobe u Siriji i omogućiti dostavu humanitarne pomoći kako bi sirijski pregovori bili nastavljeni, javlja Anadolu Agency (AA).

Steinmeier je, nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Hrvatske Mirom Kovačom u Berlinu, na konferenciji za medije istakao da je potrebno nastaviti s mirovnim pregovorima u Ženevi.

"Potrebno je tražiti načine za okončavanje sukoba u Siriji kao i za omogućavanje dostave humanitarne pomoći kako bi se u Ženevi ponovo održali pregovori između sirijskog režima i opozicije", rekao je Steinmeier.

Naglasio je kako se kriza u Siriji ne može riješiti samo vojnim putem, dodajući da bi politički proces u zemlji bio najbolje rješenje za budućnost zemlje.

Kovač se pak dotakao izbjegličke krize, naglasivši kako je potrebno da zemlje Evropske unije (EU) djeluju mnogo efikasnije kako bi smanjili val migranata.

Istaknuo je da će Hrvatska u tom smislu uraditi sve što je, kako je kazao, u njenoj moći.

Na kraju je dodao kako Hrvatska ima jako dobre odnose sa susjedima, napominjući i kako njegova država podržava aplikaciju Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

Istaknuo je ipak kako će proces pristupanja u Evropsku uniju za BiH biti dug i naporan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije