Hrabra Ahed al-Tamimi: Simbol otpora protiv izraelske okupacije

Radiosarajevo.ba
Hrabra Ahed al-Tamimi: Simbol otpora protiv izraelske okupacije
Foto: EPA / Ahed Tamimi

Izraelske vlasti u nedjelju, 29. jula, su oslobodile Palestinku Ahed al-Tamimi (17) i njenu majku Nariman. Njih dvije jutros su oslobođene na ulazu u mjestu Nebi Salih, koje pripada Ramallahu.

Izraelski vojni sud u martu je osudio al-Tamimi na osam mjeseci zatvora zbog napada na izraleskog vojnika. Izraelski vojnici priveli su Ahed Tamimi 19. decembra 2017. prilikom upada u porodičnu kuću u Ramallahu. Njena majka Nareman je sljedećeg dana otišla do pritvora u Ramallahu da dobije informacije o kćeri, a zatim je i ona privedena.

Ahed, za koju se na snimcima vidi da udara izraelske vojnike koji su nasilno ušli u dvorište kuće, optužena je za napad na njih. Na snimku, pored Ahed je i njena rodica Nur Tamimi, koja je također privedena i odvedena u izraelski vojni zatvor. U aprilu ove godine objavljen je i snimak video ispitivanja 16-godišnje Palestinke Tamimi u izraelskom zatvoru.

Ispitivanje je trajalo više od dva sata u zatvoru Shaar Binyamin na okupiranoj Zapadnoj obali 26. decembra. Video je objavila palestinska grupa za ljudska prava Al Haq, prenosi Al Jazeera.

"Moja mala sestra je plava i njene oči su kao tvoje", rekao joj je jedan od obavještajaca i pokušao je tako navesti da progovori. Kroz ispitivanje Ahde je samo odgovarala riječima "Biram da se branim šutnjom".

U međuvremenu, Ahed je postala i palestinski simbol otpora protiv izraelske okupacije. Ahed je 2012. godine u Istanbulu uručena nagrada za hrabrost ”Hanzala” zbog suprotstavljanja izraelskim vojnicima koji su privodili njenog brata. Ova djevojka je revolucionarka od malena i ne namjerava stati.

Njen slučaj je privukao veliku međunarodnu pažnju, a organizacija Amnesty International je Al-Tamimi nazvala palestinskom Rosom Parks, afro-američkom aktivisticom za ljudska prava i krojačicom koju je američki Kongres proglasio "majkom modernog Pokreta za ljudska prava."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije