Horor u SAD-u: Upucana tri palestinska studenta zbog 'arafatke'?

4
Radiosarajevo.ba
Horor u SAD-u: Upucana tri palestinska studenta zbog 'arafatke'?
Foto: CNN / Mjesto gdje su upucani Palestinci u Burlingtonu, SAD

Policija i federalni agenti tragaju u nedjelju za napadačem koji je u subotu navečer ranio tri studenta palestinskog porijekla u Burlingtonu, Vermont, u onome što istražitelji sumnjaju da je zločin motiviran mržnjom, priopćile su vlasti.

Muškarac s pištoljem pucao je u trojicu žrtava na ulici blizu Univerziteta u Vermontu u subotu navečer, a zatim pobjegao, priopćila je policija u Burlingtonu.

Dvije žrtve su državljani SAD-a, a treća je legalni stanovnik SAD-a, svi imaju 20 godina, rekla je policija. Dvojica muškaraca nosila su kefiju, tradicionalni crno-bijeli karirani šal srednjoistočnog odijevanja, u vrijeme napada, rekla je policija.

Potraga za izgubljenim ljubimcem u Sarajevu, nagrada 2.000 KM

Potraga za izgubljenim ljubimcem u Sarajevu, nagrada 2.000 KM

Prema Institutu za razumijevanje Bliskog istoka, neprofitne organizacije za zagovaranje prava Palestinaca, žrtve su izvijestile da su govorile arapski kad su bile napadnute, a napadač je, prema njihovim tvrdnjama, otvorio vatru na njih nakon što ih je počeo vikati i uznemiravati. Policija kaže da je ispalio četiri hica, ne izgovarajući nijednu riječ.

"U ovom nabijenom trenutku, niko ne može pogledati ovaj incident i ne sumnjati da bi to mogao biti zločin motiviran mržnjom", rekao je Jon Murad, šef policije u Burlingtonu, u priopćenju.

Porodice su identificirale žrtve kao Hishama Awartanija, studenta na Univerzitetu Brown u Rhode Islandu; Kinnana Abdel Hamida, studenta na Haverford Collegeu u Pennsylvaniji; i Tahseena Ahmeda, koji pohađa Trinity College u Connecticutu. Sva trojica su diplomirala na Ramallah Friends School, privatnoj srednjoj školi na Zapadnoj obali koju kontrolira Izrael, rekle su porodice, piše Reuters

Dvojica studenata bili su u posjeti porodici trećeg studenta u Burlingtonu za Dan zahvalnosti.

Policija je rekla da su sva trojica i dalje pod medicinskom skrbi u nedjelju, dvojica s prostrijelnim ranama u trupu, a jedan ranjen u donjim udovima. "Dvojica su stabilna, dok je jedan pretrpio znatno ozbiljnije povrede", rekla je policija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije