Horor u Gazi: Šire se brojna oboljenja, pogotovo među djecom - šuga, vodene kozice, dijareja...

0
Anadolija
Horor u Gazi: Šire se brojna oboljenja, pogotovo među djecom - šuga, vodene kozice, dijareja...
FOTO: AA / Gaza, 21. oktobar 2023. godine

U Gazi, koja je pod izraelskom blokadom i napadima, otkrivena su različita epidemijska oboljenja kod više od 3.000 ljudi, većinom djece. Iz Ministarstva zdravstva u Gazi saopćeno je da su otkrivene mnoge bolesti poput šuge, dijareje, vodenih kozica, kožnih oboljenja i bronhitisa.

Navedeno je da je u zdravstvenim centrima u Pojasu Gaze u jednom danu otkriveno 3.150 slučajeva epidemije, uglavnom kod djece.

Naglašeno je da je ovakva situacija zbog nedostatka vode za piće i vode uopšte za čišćenje i održavanje lične higijene.

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Saopćeno je da se "epidemijske bolesti ubrzano šire zbog velikih gužvi u skloništima". Iz Ministarstva su naglasili da se stanje u bolnicama pogoršava i upozorili su na "veliki talas epidemije koji će pogoditi Pojas Gaze i koji neće biti moguće kontrolisati".

Zbog blokade koju je Izrael uveo za Pojas Gaze, došlo je do ozbiljne nestašice energije, a saopćeno je da su agregati bolnica stali jer nije dozvoljen ulazak goriva u region.

Izrael bombarduje Gazu od iznenadnog napada Hamasa 7. oktobra te je cijelu enklavu stavio pod blokadu, ostavljajući 2,3 miliona stanovnika s malo hrane, vode, goriva i medicinskih potrepština. Izraelska vojska nastavila je intenzivne zračne napade na Gazu u kojima su uništili cijele četvrti. Najmanje 5.791 Palestinac je ubijen u izraelskim napadima na Gazu, dok je više od 1.400 ljudi ubijeno u Izraelu od 7. oktobra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije