Hong Kong i jug Kine očekuju dolazak tajfuna Nida

Anadolija
Hong Kong i jug Kine očekuju dolazak tajfuna Nida
Pixabay / Ilustracija
Na stotine letova otkazano je širom Hong Konga i južnih dijelova Kine u svjetlu dolaska tajfuna Nida koji je tokom vikenda protutnjao Filipinima.

Prema pisanju CNN-a, vjetrovi tajfuna dostižu brzinu do 150 kilometara na sat dok se kreću prema sjeverozapadu i jugozapadu Kine. 

Meteorološka služba Hong Konga izdala je upozorenje trećeg stepena za ponedjeljak ujutru kada su zatvorene sve škole i vrtići. Vjeruje se da bi nevrijeme moglo proći do kraja dana. 

"Vrijeme bi se moglo stabilizovati, neće biti oluje i prejake kiše, a moguće su poplave u nizinama", navodi se u saopćenju. 

Kineska državna agencija Xinhua tvrdi da je kineska nacionalna meteorološka stanica izdala žuto upozorenje za svoje južne pokrajine zbog tajfuna i očekivanih obilnih padavina.

S druge strane, državna komisija za upravljanje katastrofama poručila je da stanovnici u ugroženim područjima imaju zalihe hrane koje mogu poslužiti i do tri dana. 

Nida je nanijela ogromnu materijalnu štetu na Filipinima koje je prethodna dva dana zahvatila jaka kiša. Vladine agencije izvještavaju kako su još uvijek u pripravnosti te da su za više od 30.000 porodica obezbijeđeni paketi pomoći.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije