Holandska vlada: Ko je mogao predvidjeti genocid u Srebrenici

Fena
Holandska vlada: Ko je mogao predvidjeti genocid u Srebrenici
/ Anadolija
Holandska vlada je danas podnijela žalbu na odluku suda u Haagu iz 2014. godine prema kojoj je ona odgovorna za smrt više od 300 Bošnjaka u Srebrenici 1995. godine, saopćivši da niko nije mogao da predvidi šta će se dogoditi u Srebrenici.

 

"Niko nije ni pomislio da bi genocid mogao da se dogodi u Evropi 1995. godine", rekao je advokat holandske vlade Bert-Jan Houcagers u Apelacionom sudu u Haagu.

Houcagers je dodao da je "to bila situacija u kojoj su bosanski Srbi bili brojniji i holandski vojnici su samo mogli da upravljaju situacijom kako su najbolje mogli".

Holandski vojnici su "stavili svoju bezbjednost iznad svega drugog", rekao je danas u sudu u Haagu Marko Gericen, advokat koji zastupa porodice žrtava.

"Oni nisu postupili po instrukcijama UN-a da zaštite građane i uzvrate borbenim dejstvima", istakao je Gericen.

Drugi advokat porodica žrtava Simon van der Slejs rekao je da su holandski vojnici "umjesto toga, svjesno predali odrasle muškarce i dječake njihovim ubicama".

Prije dvije godine sud u Holandiji je zaključio da su holandski vojnici u okviru mirovnih snaga UN-a odgovorni za smrt oko 300 bošnjačkih odraslih muškaraca i dječaka u julu 1995.

Sud je tada saopćio da nije trebalo da mirovnjaci istjeraju žrtve iz svoje baze UN u Potočarima kod Srebrenice nakon što su je zauzele snage bosanskih Srba.

Porodice žrtava su tužile holandsku vladu, optuživši mirovnjake da nisu zaštitili oko 8.000 muškaraca i dječaka.

Holandska vlada je odgovornost za "najgori masakr u Evropi poslije Drugog svetskog rata" prebacila na snage bosanskih Srba, zaključuje francuska agencija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije