Eksperiment velikih razmjera / Holandija odobrila legalan uzgoj konoplje

07. 07. 2018. u 08:24:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 41

Nizozemska Vlada odobrila je eksperiment velikih razmjera i dozvolila da 20 općina legalno uzgajaju konoplju, prenosi AFP.

"Vlada je odlučila početi eksperiment uzgoja konoplje kako bi se mogli procijeniti njezini učinci na kriminal, sigurnost, remećenje javnog reda i zdravlje", navodi se u Vladinom saopćenju.

Prema tom planu, općine će tokom sljedeće četiri godine nadzirati uzgoj konoplje i njezinu raspodjelu u "coffee shopovima", koji će ih moći prodavati.

U Nizozemskoj od 1976. godine nije kažnjiva prodaja malih količina konoplje, ispod pet grama, i zakon omogućuje građanima da legalno uzgajaju pet biljaka za ličnu upotrebu.

No, nasadi i prodaja marihuane na veliko su zabranjeni, pa se 600 vlasnika coffee shopova opskrbljuje na crnom tržištu.

Uključeni policija i pravosuđe

Vlada će izabrati uzgajivače koji će dobiti odobrenje i garantirat će dovoljno podvrsta konoplje, navodi se u saopćenju.

Nizozemski ministar pravosuđa Ferdinand Grapperhaus i ministar zdravlja Bruno Bruins zaduženi su za doradu pojedinosti plana.

Policija, državni odvjetnici i druge institucije učestvovat će u donošenju konačne verzije.

Ministri će morati imati u vidu i posljednje istraživanje koje preporučuje učešće većeg broja općina kako bi se osigurala primjerena znanstvena baza eksperimenta.

U saopćenju piše da će Vlada Parlamentu uputiti poseban zakon o toj temi.

NEMA KOMENTARA