Holandija: Napad na kraljevsku paradu

Radiosarajevo.ba
Holandija: Napad na kraljevsku paradu

Najmanje četiri osobe su poginule kada se automobil zaletio u kraljevsku paradu u kojoj je sudjelovala holandska kraljica Beatrix i njezina porodica. Holandska policija je izjavila kako se sumnja da je riječ o namjernom napadu.

Nepotvrđeni izvještaji govore da je crni Suzuki ozlijedio barem 13 osoba. Napadačev automobil se zabio u spomenik, za dlaku promašivši otvoreni autobus u kojem je bila kraljevska porodica.

Parada se održavala u Apeldoornu, 90 kilometara od Amsterdama. Građani su bili iza željeznih ograda, ali je na cesti bio veliki broj pripadnika osiguranja, novinara i snimatelja.

Članovi kraljevske porodice su vidjeli ovu prometnu nesreću te su kriknuli i brzo sjeli čim je autobus nastavio dalje. Suzuki je i prije samog udara već djelovao prilično oštećen.

Još se ne zna razlog ovog sumanutog čina ni stanje i identitet napadača.

Holandija danas obilježava Kraljičin dan koji je nacionalni praznik i obilježava se od 1885. Nakon nesreće su sve proslave u Holandiji prekinute, dodala je pre-služba kraljevske kuće. Kraljica je šokirana događajima i žali sa žrtvama i njihovim bližnjima, precizira se u saopćenju pres-službe.
"Sve upućuje na hotimičan napad", rekao je sudski dužnosnik na konferenciji za novinare u Apeldoornu.

Automobil je srušio nekolicinu ljudi te se zabio u podnožje spomenika. Tridesetosmogodišnji vozač je također ozlijeđen, uhapšen i hospitaliziran. Sudski izvor je naveo da nema naznaka terorizma. Glasnogovornica državnog odvjetništva je rekla da je vozač osumnjičen za napad na kraljevsku obitelj.

FENA/dnevnik.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije