Hoće li Hamza bin Laden naslijediti oca Osamu na čelu Al Kaide?

DW / Radiosarajevo.ba
Hoće li Hamza bin Laden naslijediti oca Osamu na čelu Al Kaide?
/ Foto: DW
Hamza, sin Osame bin Ladena, već odavno radi na tome da postane vođa terorističke organizacije Al Kaida.


U javnosti je objavljeno malo fotografija na kojim je Hamza, sin bivšeg vođe Al Kaide Osame bin Ladena, piše Deutsche Welle.

Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a početkom ove godine Hamzu je proglasilo "globalnim teroristom". Na tom popisu je bio i njegov otac.

U očima stratega Al Kaide je stupanje Hamze bin Ladena na popis "globalnih terorista" prestiž i porast autoriteta. Ta "titula" je jedna vrsta priznanja. Iako se u međuvremenu na tom popisu nalazi više stotina osoba, Hamza, Bin Ladenov sin, plijeni posebnu pozornost.

Stratezi Al Kaide kažu da je Hamza bin Laden trenutno jedan od najvažnijih kandidata za mjesto na vrhu terorističke mreže. 

Nakon što su američke specijalne jedinice u proljeće 2011. godine ubile Osamu bin Ladena, lice i glas Al Kaide je predstavljao njegov blizak saradnik iz Egipta Aiman al-Zawahri.

Međutim, on nije dosegao karizmu svoga vođe. Zato bi to mjesto sada možda trebao preuzeti karizmatični Hamza bin Laden. Za tu ulogu je pripreman dugo vremena.

"Otac ga je od malih nogu sa sobom vodio za ruku", kaže stručnjak za terorizam Peter Berger, autor knjige 'United States of Jihad' i dodaje: "Hamza se vrlo intenzivno indoktrinirao džihadističkom ideologijom. On je duboko uvjeren u taj pogled na svijet. To dodatno daje značenje njegovoj osobnosti."

Hamza bin Laden je iz godine u godinu sve više uključen u aktivnosti Al Kaide.

Proteklih godina se sve više predstavljao kao džihadistički vođa u sklopu Al Kaide. U augustu 2015. godine je u audio-poruci pozvao svoje pristaše da džihad prenesu u Washington, London, Pariz i Tel Aviv.

U maju prošle godine se također u audio-poruci izjasnio o konfliktima na Bliskom istoku i Siriji. Rekao je da će "blagoslovljena sirijska revolucija" možda značiti "oslobađanje Jerusalema".

"Više nema opravdanja za one koji su za podjele i sporove među muslimanima i to u vrijeme kada se cijeli svijet okrenuo protiv muslimana", poručio je Osamin sin.

Istog mjeseca je šef Al Kaide Al-Zawahri priopćio da je Hamza bin Laden primljen u vodstvo organizacije. U tom svojstvu mladi Bin Laden u julu 2016. godine je uputio nove prijetnje u kojima je najavio i osvetu za ubistvo njegovog oca. Također je rekao da će se odgovoriti na "ugnjetavanje" stanovništva u Palestini, Afganistanu, Siriji, Iraku, Jemenu i Somaliji…

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije