Historijski sigurnosni plan za Obaminu posjetu Egiptu

Radiosarajevo.ba
Historijski sigurnosni plan za Obaminu posjetu Egiptu

Egipat je pripremio historijski sigurnosni plan povodom dolaska američkog predsjednika Baracka Obame u četvrtak u Kairo gdje će održati govor što ga muslimanski svijet s pažnjom očekuje, izjavio je u ponedjeljak egipatski sigurnosni zvaničnik.

"Radi se o obimnoj sigurnosnoj operaciji, najvećoj koja je ikada viđena", izjavio je agenciji AFP ovaj zvaničnik koji je želio da ostane anoniman.

Prema ovom programu, američki predsjednik treba da se susretne s egipatskim predsjednikom u predsjedničkoj palači pored Kaira, a zatim da dođe do Kairskog univerziteta ulicama na kojim neće biti uobičajene gužve.

"Svi putevi i sva mjesta kojima će se predsjednik koristiti već su pregledana i osigurana, dodao je isti izvor. Američke sigurnosne službe su u Egiptu, a mi smo osigurali put."

"Pripadnika službi sigurnosti ima na krovovima, u kućama, posvuda", dodao je on.

Egipat se nada da će Barack Obama donijeti u četvrtak u Kairo "dobre riječi" Amerike koja traži pomirenje s muslimanskim svijetom.

Tokom višesatne posjete Obama treba da se obrati muslimanskom svijetu ispod kupole stogodišnjeg Kairskog univerziteta.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije