Historijski izborni rezultat desničara u Holandiji

Radiosarajevo.ba
Historijski izborni rezultat desničara u Holandiji

Wildersovi glasači na predizbornom skupu


Holandska radikalno desničarska Partija slobode (PVV) Geerta Wildersa ostvarila je najbolji rezultat u svojoj povijesti osvojivši 16.9 posto glasova na izborima za Evropski parlament, koji su održani u četvrtak 4. juna.

Ovaj rezultat predstavlja veliki napredak za otvoreno ksenofobičnu desničarsku stranku koja će imati četiri poslanika u EP-u, a mogla bi dobiti i još jednog nakon finalnog prebrojavanja glasova.

Partija slobode osvojila je drugo mjesto odmah iza vladajućih Demokršćana (CDA) premijera Jana Petera Balkenendea, koja će imati, prema do sada prebrojanim glasovima, pet od dvadeset pet holandskih poslanika u Europarlamentu, što je 20 posto glasova, piše „EUobserver“.

Demokršćani su s ovakvim rezultatom pali za četiri procenta, i izgubili dva europarlamentarca.

Pristalice ksenofobične Partije slobode već slave, a Wilders kaže da je pobjeda njegove partije ustvari pobjeda protiv sadašnje vlasti i preskupe Evropske unije.

„Ljudima je više dosta Evropa, pogotovo uz mogućnost turskog priključenja, jer sve nas to košta milijarde godišnje“, kaže ovaj otvoreni anti-islamista i ksenofob.

„Također mislim da je ljudima dosta i Balkendea i Boba“, kaže Wilders misleći pri tome na premijera i njegovog ministra finansija iz Laburističke partije.

Ovakav rezultat ispunio je očekivanja i prognoze, koje su mahom predviđale rast desničarskih partija, uzrokovan ekonomskom krizom i zasićenošću dosadašnjim liderima.

Laburisti su najveći gubitnici holandskih euro-izbora te će u narednih pet godina imati tri umjesto sedam mandata u Evropskom parlamentu.

Treći koalicioni partner, mlada Kršćanska unija, koja je glede ekonomskih pitanja poprilično lijevo, osvojila je 6,9 posto glasova, što je porast za jedan posto u odnosu na 2004., te će prema predviđanjima imati dva europarlamentarca.

I socijalistička stranka D66 veliki je pobjednik ovih izbora, sa svojih 11,6 posto glasova i tri mandata u odnosu na jedan iz 2004.

„Bilo su to izbori za i protiv Unije“, kaže lider ove socijalističke stranke Alexander Pechtold, naglašavajući da su euroskeptične stranke osvojile samo osam od dvadeset pet holandskih mandata u EP.

„Evropa je veliki pobjednik danas“, dodaje Pechtold.

Holandski Zeleni, odnosno Zelena ljevica, imat će tri umjesto jednog mandata.

Radikalni socijalisti iz SP-a imat će, slično kao i do sada, 7,5 posto glasova.

Ukupna izlaznost glasača je 36,5 posto, što je pad u odnosu na 39,1 posto na prošlim euro-izborima.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije