Hillary Clinton: Uvijek ćemo biti uz Izrael

Radiosarajevo.ba
Hillary Clinton: Uvijek ćemo biti uz Izrael

Državna sekretarka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Hillary Clinton u svome govoru tokom održavanja devetog Saban foruma na Institutu Brookings u Washingtonu, izjavila je da će SAD uvijek podržavati Izrael. 

''SAD su uvijek podržavale Izrael i čitav svijet treba znati da ćemo takvu politiku nastaviti i u budućnosti. Prijetnje koje se upućuju Izraelu shvaćamo i kao prijetnje protiv SAD-a. Tako da je i pomoć koju šaljemo Izraelu na najvišem nivou'',  kazala je Clinton, prenijela je agencija Anadolija

Napomenula je kako je izglasavanje statusa zemlje nečlanice posmatrača za Palestinu u Ujedinjenim narodima (UN) pogrešan korak koji će proizvesti nove probleme na Bliskom istoku. 

''Podržavamo cilj izgradnje države Palestine koja će egzistirati u miru i sigurnosti pored Izraela, ali glasanje u UN-u ove sedmice neće pomoći Palestincima da dođu do ovog cilja. To će samo donijeti nove izazove kako za UN tako i za Izrael'', istakla je državna sekretarka SAD-a. 

Oštro je kritikovala palestinske zvaničnike što su "uopće pokrenuli jednu takvu inicijativu u UN-u". 

''Ovakvi unilateralni koraci nas nikada neće približiti postizanju mira na Bliskom istoku. Predsjednik Mahmud Abbas je izabrao pogrešan put'', kazala je Clinton. 

Dijalog kao jedini put

Istakla je da je jedini put prema izgradnji dugotrajnog mira i sigurnosti na Bliskom istoku dijalog i dogovor između Izraela i Palestine. 

''Palestince moramo ubijediti kako je "ne samo najbolji nego i jedini put" da se vođenjem dijaloga sa Izraelom postigne cilj izgradnje nezavisne države Palestine koju taj narod i zaslužuje'', objasnila je Clinton. 

Međutim, istakla je i kako je ilegalna izgradnja naselja koju provodi Izrael štetna za sveukupni mirovni proces. 

''Izgradnja naselja na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalemu otvoreno prijeti postizanju mira i stabilnosti. Sve strane moraju poduzeti potrebne i balansirane korake kako bi se postiglo dugotrajno rješenje u odnosima između Izraela i Palestine'', kazala je državna sekretarka SAD-a. 

Clinton je ukazala na potrebu dijaloga sa predstavnicima Hamasa. 

''Turska i Katar trebaju ubijediti Hamas da odustane od agresivnih aktivnosti i nasija jer to neće nikome biti od koristi'', istakla je Clinton. 

Tokom svoga obraćanja Clinton se dotakla i pitanja nuklearnog programa Irana istakavši da iranski nuklearni program predstavlja ozbiljnu sigurnosnu prijetnju za čitav svijet. 

''SAD su posljednjih godina učinile mnogo da se izvrši pritisak na Iran i sa međunarodnom zajednicom je postignut konsenzus po tom pitanju, ali zemlje koje još uvijek kupuju naftu iz Irana, kao što su Turska, Japan, Indija, Kina uključujući ukupno 20 zemalja znatno štete sankcijama protiv Irana'', izjavila je Clinton.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije