Hiljade učenika i studenata na ulicama Španije

Radiosarajevo.ba
Hiljade učenika i studenata na ulicama Španije

Studentske demonstracije u Madridu, Barceloni i drugim španjolskim gradovima u srijedu su okupile na hiljade studenata koji se protive najavljenim vladinim rezovima i mogućnosti traženja međunarodne pomoći, za koje tvrde da će ih ostaviti „bez budućnosti“.

Studenti i učenici, bijesni zbog milijardi eura koje je Španija uložila u banke na rubu bankrota, na protestima su uzvikivali parole poput „Bankarske pare u javne škole!“

Prema izvještajima policije, na ulice Barcelone izašlo je više od 3.000 studenata, a na hiljade njih protestovalo je i u Valenciji i drugim gradovima.

Prosvjetnih radnika sve manje

Od 2010. godine, rezovima u obrazovanju „sačuvano“ je više od 8 milijardi eura u državnom budžetu Španije. Na desetine hiljada prosvjetnih radnika ostale su bez posla, samo u posljednjoj školskoj godini njih 3.000, a preostalima su plate više puta smanjivane. U razredima je sve više učenika, čime se opterećuju i profesori i učenici. Stipendije i različite subvencije države za obrazovanje postale su stvar prošlosti.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije