Hiljade Mursijevih simpatizera na trgu Nahd

Radiosarajevo.ba
Hiljade Mursijevih simpatizera na trgu Nahd


Vijesti o protestima na egipatskim ulicama već davno se ne mogu tretirati kao novosti, ali današnje okupljanja hiljada Egipćana na trgu Nahd ispred Univerziteta u Kairu kako bi podržali Mursija, dok u isto vrijeme traju protesti protiv Mursija i njegovih odluka o izmjenama Ustava Egipta od strane ljevičara, opozicije i grupa koje se zalažu za sekularizaciju Egipta na trgu Tahrir, moglo izazvati novi val nasilja na ulicama Kaira, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Dok simpatizeri Muslimanske braće na trgu Nahd podržavaju predsjednika Mursija i njegove ustavne reforme shvataju kao borbu za očuvanje tekovina revolucije, na Trgu Tahrir demonstranti najavljuju proteste sve dok Mursi ne poništi sporne reforme i uzvikuju slogane „Mursi idi, narod želi smjenu vlasti“.

Glasnogovornik Domovinskog fronta odbrane, koji predvodi egipatsku opoziciju, Husejin Abdulgani je izjavio da demonstranti ubrzo planiraju i protestne šetnje Kairom.

Demonstracije protiv Mursijevih ustavnih reformi na centralnom trgu Tahrir u Kairu traju duže od sedmice, a dosadašnji bilans stradanja je troje poginulih i više od 300 povrijeđenih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije