Hiljade Armenaca obilježile godišnjicu turskog genocida

Radiosarajevo.ba
Hiljade Armenaca obilježile godišnjicu turskog genocida

Više hiljada Armenaca položilo je u petak cvijeće na spomenik žrtvama masovnog pokolja koji su nad njima počinili Turci tokom Prvog svjetskog rata.

Armenci su polagali vijence i crvene lale oko plamena okruženog s 12 ploča koje predstavljaju turske pokrajine odakle su Armenci protjerani, prenio je Reuters.

Pokolj Armenaca tokom Prvog svjetskog rata Erevan i drugi u svijetu smatraju genocidom. Turska prihvata činjenicu da su Turci u vrijeme Otomanskog carstva ubili veliki broj pravoslavnih Armenaca, ali negira da ih je ubijeno 1,5 miliona, odnosno da to bio genocid.

Prema tradiciji, američki predsjednik Barack Obama izdat će saopćenje povodom ubistava Armenaca, ali se ne očekuje da će tom prilikom upotrijebiti termin genocid, s obzirom na to da su Ankara i Erevan u petak najavili da će normalizirati međusobne odnose.

"Svaka od naših nevinih žrtava ima ime, porodicu, svoju priču", izjavio je predsjednik Armenije Serž Sargsjan, čiji su razgovori s predsjednikom Turske Abdullahom Gulom prošle godine utrli put postizanju sporazuma.

"Proces priznavanja genocida nad Armencima nije usmjeren protiv turskog naroda i priznavanje genocida od Turske nije preduvjet za uspostavljanje bilateralnih odnosa", izjavio je Sargsjan.

Diplomati ističu da "mapa puta" tek treba biti potpisana i da ona utvrđuje vremenske rokove za postepeno uspostavljanje diplomatskih odnosa, otvaranje tursko-armenske granice i rad na "komisiji historijskih razmjera" koja bi se pozabavila armenskim tvrdnjama o genocidu.

Turska je zatvorila granicu prema Armeniji 1993. godine u znak solidarnosti s muslimanima u Azerbejdžanu tokom njihovog sukoba sa armenskim separatistima u regiji Gornji Karabah.

Armenski nacionalisti i dijaspora protive se obnavljanju odnosa s Turskom dok ona ne prizna da su masovna ubistva Armenaca bila genocid.

Nacionalistička Armenska revolucionarna federacija (ARF) najavila je da će preispitati učešće u vladajućoj koaliciji zbog najavljenog sporazuma s Turskom.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije