Heroj po kojem je snimljen film "Hotel Ruanda" vratio se u SAD

0
AA
Heroj po kojem je snimljen film "Hotel Ruanda" vratio se u SAD
Foto: Twitter / Paul Rusesabagina

Paul Rusesabagina (68), koji je inspirisao film "Hotel Ruanda" (Rwanda Hotel), o genocidu 1994. godine, stigao je u Sjedinjene Američke Države (SAD) nakon što je prošle sedmice pušten iz zatvora u Ruandi.

Ovu informaciju potvrdio je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

"Drago nam je što se vratio na američko tlo i ponovo se sastao sa svojom porodicom i prijateljima, koji su tako dugo čekali ovaj dan", napisao je Sullivan na Twitteru.

Jedinstvena akcija "Bingo za bebe" se nastavlja – 0% marže na hranu za bebe

Jedinstvena akcija "Bingo za bebe" se nastavlja – 0% marže na hranu za bebe

Rusesabagina, stalni stanovnik SAD-a koji više od desetljeća živi u egzilu u San Antoniju u Teksasu, osuđen je 2021. godine na 25 godina zatvora u Ruandi zbog njegovih veza s grupom koja se protivi predsjedniku Ruande Paulu Kagameu i koja ima oružano krilo.

Ovaj 68-godišnjak je ranije kazao da je bio namamljen u Ruandu 2019. kada se u Dubaiju ukrcao na privatni avion za koji je vjerovao da leti za Bujumburu, u Burundiju.

Međutim, avion je sletio u Kigali, gdje je uhapšen.

Rusesabagina je bio inspiracija za film "Hotel Ruanda" iz 2004. godine u kojem ga je glumio Don Cheadle.

Prikazan je kao heroj koji je riskirao svoj život da bi pružio utočište stotinama ljudi kao upravitelj luksuznog hotela tokom genocida u Ruandi 1994. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije