Haški sud odgovorio na prijetnje Rusije

4
Hina
Haški sud odgovorio na prijetnje Rusije
Foto: Instagram / Vladimir Putin, predsjednik Rusije

Međunarodni krivični sud (ICC) sa sjedištem u Haagu odgovorio je na prijetnje Rusije, izražavajući žaljenje zbog pokušaja zemlje da opstruira "međunarodne napore da se osigura odgovornost" za kršenja međunarodnog prava.

"Predsjedništvo Skupštine naglašava da Sud, njegovi izabrani dužnosnici i njegovo osolje imaju snažnu podršku Skupštine država stranaka Rimskog statuta", stoji u saopćenju.

"Ponovno potvrđujemo njegovo puno povjerenje u Sud kao neovisnu i nepristranu pravosudnu instituciju i ponavljamo našu snažnu predanost održavanju i odbrani načela i vrijednosti sadržanih u Rimskom statutu i očuvanju njegovog integriteta bez ikakvih prijetnji", dodaje se u saopćenju.

Hit na TikToku: Pjevao od Sarajeva do Beča, suputnici u autobusu ga slušati 14 sati

Hit na TikToku: Pjevao od Sarajeva do Beča, suputnici u autobusu ga slušati 14 sati

Podsjetimo, ruski Istražni odbor saopćio je da je otvorio krivični postupak protiv tužitelja i sudija Međunarodnog krivičnog suda (ICC) koji su u petak izdali nalog za hapšenje predsjednika Vladimira Putina zbog optužbi za ratne zločine.

Odbor, odgovoran za istrage teških zločina, rekao je da nema temelja za krivičnu odgovornost ruskog predsjednika Putina, a šefovi država uživaju apsolutni imunitet od jurisdikcije stranih država.

Postupci tužitelja ICC-ja pokazuju znakove krivičnog djela prema ruskom zakonu, saopćio je Odbor istaknuvši da je tu riječ o svjesnom optuživanju nevine osobe za zločin i "pripremanju napada na predstavnika strane države, koji uživa međunarodnu zaštitu, kako bi se zakomplicirali međunarodni odnosi".

Ruski potez je simbolična gesta prkosa kao odgovor na nalog za hapšenje Putina, kojim su on i povjerenica za dječja prava optuženi za ratni zločin deportiranja djece iz Ukrajine u Rusiju.

Kremlj je odluku ICC-ja nazvao nečuvenom, ali pravno ništavnom, s obzirom na to da Rusija nije potpisnica ugovora kojim je osnovan ICC.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije