Hasan al-Kontar živi na aerodromu u Kuala Lumpuru

Radiosarajevo.ba
Hasan al-Kontar živi na aerodromu u Kuala Lumpuru
0 / Napisao je na twitter da ova slika pokazuje snove i realnost koju živi
Sirijska izbjeglica Hassan al-Kontar živi na aerodromu u Kuala Lumpuru od marta ove godine. Preko twittera komunicira sa svijetom, a nada se da će mu dopustiti da uđe u Maleziju ili da ide u neku drugu zemlju.

Njegov problem je počeo 2011. godine kada je živio i radio u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. U tom periodu počeo je rat u Siriji, a on je odbijao da ide na ratište, zato što ne podržava ratove, navodi BBC. Sirijska vlada je raspisala potjernicu za njim, a vlasti Emirata su ga htjele deportirati.

„Nisam želio da idem u Siriju, protestirao sam i insistirao da me pošalju bilo gdje samo ne tamo“, rekao je al-Kontar.

Poslan je u Maleziju gdje je boravio tri mjeseca, koliko zakon dopušta. Pokušavao je sa drugim zemljama koje imaju bezvizni režim za sirijce. A u videu je rekao da je dobio i kartu za Ekvador ali Turkish airlines mu nije dopustio da se ukrca na avion. Ostao je bez novca i i sada kako kaže zaglavljen je na aerodromu u Kuala Lumpuru.

Air Asia mu daje tri obroka i to je sve od hrane što ima, spava na aerodrom, obavlja higijenu.

„Generalno sam optimistična osoba, što mi pomaže da se borim sa depresijom. Ljut sam na sve zemlje koje mi nisu dozvolile ulazak, samo zato što sam sirijac“, kazao je al-Kontar.

Na društvenim mrežama pokrenuta je peticija, koju je potpisalo preko 17.000 ljudi, a koja traži od Kanade da mu dozvole usljenje.

Sve što ovaj mladi čovjek traži su ljubav, mir, ljudska prava, dostojanstvo i neko mjesto gdje će moći legalno raditi.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije