Harvard zabranio da 13 studenata primi diplomu zbog podrške Palestini: Preko 1000 drugih reagovalo

6
Radiosarajevo.ba
Harvard zabranio da 13 studenata primi diplomu zbog podrške Palestini: Preko 1000 drugih reagovalo
Foto: Prtscr / X.com / Studenti Harvarda su dali podršku Palestini i kažnjenim kolegama

Stotine studenata napustile su Harvardovu diploma u četvrtak 23. maja u znak solidarnosti sa 13 diplomaca kojima je zabranjeno da preuzmu svoje diplome zbog učešća u pro-Palestinskom kampiranju na Harvard Yardu.

"Pustite ih da hodaju!" studenti, fakultet i članovi porodice su uzvikivali u vezi sa 13 studenata, ustajući iz svojih mjesta da bi izašli iz ceremonije dok je privremeni predsjednik Harvarda, Alan Garber, počeo dodjeljivati diplome studentima.

Protestni izlazak je odgovor na odluku Harvarda o sudbini studenata-demonstranata u srijedu. Harward je glasao da zabrani 13 studenata da prime svoje diplome s univerziteta, odbacujući podršku uposlenika fakulteta koji su smatrali da se ne treba demonstrantima zabraniti da diplomiraju.

Kolaps u Bosanskoj Gradiški: “Čekamo dva sata, smučio nam se odmor”

Kolaps u Bosanskoj Gradiški: “Čekamo dva sata, smučio nam se odmor”

Harvard je u saopštenju u srijedu rekao da ne mogu "odgovorno glasati" da dodijele diplome studentima koji trenutno nisu u dobrom položaju s univerzitetom.

Od ukupno 9.262 studenta, preko 1.000 ljudi izašlo je sa univerzitetske promocije.

Demonstranti su uzeli palestinske zastave, stavili kefije i skandirali tokom ceremonije dok su izlazili iz kapija. Grupa, predvođena organizatorima Harvard out occupied Palestine, krenula je Cambridge Streetom do Epworth crkve kako bi održali "narodnu promociju", kojom su podržali 13 studenata i govorili o nastavku pro-palestinskog pokreta na univerzitetu.

"Svaki čin nepravde koji ova administracija sprovodi samo čini pokret većim, glasnijim i jačim", rekao je Rabea Eghbariah, doktorski student na Harvard Law Schoolu, izgovarajući završni govor ceremonije u Epworth crkvi.

Višestruki studenti govornici na zvaničnoj promociji iznijeli su slične pro-palestinske poruke i kritike uprave u svojim govorima.

U govoru prije izlaska, Garber je priznao mogućnost protesta tokom događaja, pozivajući protestante da to učine imajući "zajednicu i priliku na umu".

Ujutro su avioni letjeli iznad škole s porukom "Jewish Lives Matter. US." i izraelskom zastavom, dok je kamion za doxing navodno kružio kampusom prikazujući lica i imena studenata-protestanata i riječi "Harvardovi vodeći antisemiti", objavio je Boston Herald.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije