Hapšenja u Njemačkoj: Desničari planirali napade na političare, azilante i muslimane

Radiosarajevo.ba
Hapšenja u Njemačkoj: Desničari planirali napade na političare, azilante i muslimane
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Policija u Njemačkoj uhapsila je dvanaest muškaraca, uključujući jednog njihovog službenika, u istrazi ekstremno desne grupe za koju se sumnja da su planirali napade na političare, azilante i muslimane.

Hapšenja su uslijedila nakon racija na 13 lokacija širom Njemačke, piše The Guardian. 

Četiri glavna osumnjičena su planirala potaknuti "situaciju sličnu građanskom ratu,  kroz još nedefinisane napade na političare, azilante i ljude muslimanske vjere", navodi se u saopćenju saveznih tužitelja.

Još osam osumnjičenih osoba navodno je pristalo da finansijski podrže grupu, pruže joj oružje ili učestvuju u budućim napadima.

Od svog osnivanja u septembru 2019. godine, krajnji cilj grupe bio je „poljuljati državno i socijalno uređenje u Njemačkoj i na kraju ga srušiti“, vjeruju istražitelji.

Kako bi isplanirali napade, grupa je navodno održavala redovne sastanke koje su koordinirala i organizirala dva glavna osumnjičena, nazvana samo Werner S i Tony E.

Svi osumnjičeni su državljani Njemačke. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije