Haos u Burkini Faso: Pobunjeni vojnici zatočili predsjednika Rocha Kaborea

0
Fena
Haos u Burkini Faso: Pobunjeni vojnici zatočili predsjednika Rocha Kaborea
FOTO: Fena / Nezadovoljsto je u porastu u Burkini Faso

Pobunjeni vojnici zatočili su predsjednika Burkine Faso, Rocha Kaborea, u vojnom logoru, saopćila su četiri sigurnosna izvora u ponedjeljak, nakon žestokog puškaranja u blizini njegove rezidencije u prijesatolnci Ouagadougou u nedjelju navečer.

Njegovo zatočenje uslijedilo je nakon puškaranja u vojnim logorima širom te zapadnoafričke zemlje u nedjelju, dok su vojnici tražili veću podršku njihovoj borbi protv islamskih militanata. Vlada je negirala da je vojska preuzela vlast.

Podaci o tome gdje se Kabore nalazi nisu poznati, dok su kontradiktorni izvještaji dolazili od sigurnosnih i diplomatskih izvora.

Javljaju se tokom noći: Ovih pet simptoma ukazuju na visok krvni pritisak

Javljaju se tokom noći: Ovih pet simptoma ukazuju na visok krvni pritisak

Jedno vozilo poprskano je krvlju

Nekoliko blindiranih vozila iz predsjedničke kolone, izrešetanih mecima, viđeno je u blizini predsjedničke rezidencije. Jedno vozilo poprskano je krvlju, a mještani iz kvarta u kome se nalazi rezidencija javili su o žestokom puškaranju tokom noći.
Vladini izvori nisu se mogli odmah kontaktirati u ponedjeljak.

Nezadovoljsto je u porastu u Burkini Faso u posljednjim mjesecima zbog čestih ubistava civila i vojnika od militanata, od kojih su neki povezani s Islamskom državom al Qaedom.

Demonstranti su u nedjelju izašli na ulice kako bi podržali pobunjene vojnike i demolirali su sjedište Kaboreove političke stranke, Vlada je proglasila policijski sat od 20.00 do 05.30 sati do daljnjeg i odlučila je da zatvori škole na dva dana.

Nemiri u Burkini Faso uslijedili su nakon uspješnih vojnih akcija tokom proteklih 18 mjeseci u Maliju i u Gvineji, gdje je vojska svrgnula predsjednika Alpha Condea u septembru prošle godine.

Teški porazi

Vojska je također preuzela vlast u Čadu u prošloj godini nakon što je predsjednik Idriss Deby poginuo na bojnom polju.

Burkina Faso jedna je od najsiromašnijih zemalja zapadne Afrike uprkos tome što je proizvođač zlata.

Njena vojska pretrpjela je teške poraze od islamskih militanata, koji kontroliraju velike površine zemlje i prinudili su mještane u tim regijama da se povinuju njihovom strogom tumačenju islamskog prava, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije