Haos u Berlinu: Stotine uhapšenih, ozlijeđeni policajci, napadnuti ljekari...

1
Radiosarajevo.ba
Haos u Berlinu: Stotine uhapšenih, ozlijeđeni policajci, napadnuti ljekari...
Foto: Kolaž / Neredi u Njemačkoj

Novogodišnju noć su u Njemačkoj obilježili veliki neredi. U Berlinu su na dočeku Nove godine izbili prosvjedi, a policija je obavijestila o pirotehničkim sredstvima i raketama, ali i o napadima na pripadnike hitnih službi te na građane.

Ozlijeđeno je najmanje 15 policajaca u vatrometu širom Berlina, a uhapšeno je oko 300 ljudi, mnogi od njih zbog kršenja Zakona o eksplozivima, javlja njemački Bild.

Najveća žarišna tačka nereda u Berlinu bio je Neukölln, a područja ispred Gradske vijećnice kod Alexanderplatza postala su prava ratišta. Stotine ljudi, uglavnom mladih, napadali su jedni druge petardama i novogodišnjim raketama koje su usmjeravali izravno u masu. Napadnuti su i policajci. Jedno pirotehničko sredstvo, takozvana ‘kugla-bomba‘ doletjela je i na hitnu pomoć, no srećom nije eksplodirala. Policija je pronašla i više molotovljevih koktela koji su bili gotovo spremni za upotrebu.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Pirotehnika je zapalila i dom za penzionere u Neuköllnu, a vatrogasci su gasili požar nakon što je raketa navodno uletjela kroz prozor. Spasioci su iz zgrade iznijeli ljude umotane u termo deke, a ozlijeđene su zbrinuli. Kasnije tokom noći su se mnogi mogli vratiti u svoje smještaje.

U Berlinu je bilo i onih koji su uzvikivali protuizraelske parole, no policija je njih brzo rastjerala, piše Jutarnji.

Veliki neredi na istoku Njemačke: Sukob ljevičara i policije

Veliki neredi na istoku Njemačke: Sukob ljevičara i policije

Berlinska je bolnica noćas primila desetak žrtava koje su petarde ozlijedile. Među stradalima su i djeca u sobi od 6, 9 i 12 godina. Jedno od njih je prevezeno u bolnicu s ozljedom oka.

U Koblenzu je jedan mladić (18) preminuo od posljedica eksplozije petarde.

Slični nemiri u Berlinu dogodili su se i prošle godine.

[twitter]https://twitter.com/RonEng1ish/status/1741701912737509558[/twitter]

[twitter]https://twitter.com/RonEng1ish/status/1741605219048305124[/twitter]

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije