Haos u Americi: Gradovi paralizirani, ima 70 centimetara snijega

0
Hina
Haos u Americi: Gradovi paralizirani, ima 70 centimetara snijega
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Snježna mećava koja već dva dana hara sjeveroistokom Sjedinjenih Država u nedjelju je donijela obilan snijeg i snažan vjetar s naletima brzine do 120 kilometara na sat.

U Bostonu je u subotu potkraj dana bilo gotovo 60 centimetara snijega, kao i rekordne 2003., cijela regija gotovo je paralizirana, u saobraćaju je haos, prekinuto je napajanje električnom energijom i temperature su polarne.

Mećava je "ciklonska bomba", oluja koju karakterizira eksplozivna snaga brzog pada atmosferskog zraka, potvrdila je nacionalna meteorološka služba (NWS).

Predsjedništvo BiH u New Yorku: Razgovorali s generalnim sekretarom UN-a o rezoluciji o Srebrenici

Predsjedništvo BiH u New Yorku: Razgovorali s generalnim sekretarom UN-a o rezoluciji o Srebrenici

NWS je zabilježio nalete vjetra od 80 do 120 kilometara na sat i prognozirao za noć polarne temperature i prekide u napajanju strujom.

Više od 95.000 domaćinstava ostalo je bez struje, objavile su u subotu navečer vlasti.

Nekoliko gradova prijavilo je apsolutne rekorde od više od 70 centimetara snijega. Vlasti su u subotu navečer ponovo pozvale građane da izbjegavaju kretanja barem do nedjelje prijepodne zbog smanjene vidljivosti.

U New Yorku, grtalice polako čiste ulice, u Central Parku napadalo je 20 centimetara snijega i mnoge željezničke linije ne saobraćaju. Metro vozi gotovo normalno i služi kao sklonište hiljadama beskućnika.

Odgođeni brojni letovi

Sjeverno od grada, na Long Islandu, u srcu oluje, napadalo je 60 centimetara snijega. Jedna žena pronađena je mrtva u automobilu.

U subotu je u regiji odgođeno više od 3.500 letova, a više od 1.200 odgođeno ih je za nedjelju.

Val hladnoće zahvatio je cijelu obalu. Na tropskoj Floridi objavljena su upozorenja zbog poledice. Temperature su blizu nule. Toliko je hladno da iguane padaju s drveća omamljene od hladnoće ili uginule.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije