Haos na povorci u Chicagu za Dan neovisnosti: Ubijeno šest, ranjeno više od 36 osoba

0
Radiosarajevo.ba
Haos na povorci u Chicagu za Dan neovisnosti: Ubijeno šest, ranjeno više od 36 osoba
Foto: EPA-EFE / Pucnjava u Chicagu

Policija je izvijestila da je uhapsila 22-godišnjeg Roberta E. Crimoa osumnjičenog za pucnjavu u kojoj je u ponedjeljak ubijeno šest i ranjeno više od 36 osoba kada je naoružan puškom pucao s krova na okupljene na mimohodu u povodu Dana neovisnosti u Highland Parku, predgrađu Chicaga.

Policija je okružila automobil i Crimo je je iz njega izašao s podignutim rukama, prema snimci videa čikaške podružnice ABC Newsa.

"Crimo je ležao na tlu prije no što ga je policija odvela u pritvor. Optužba će biti bit podignuta", najavila je policija Highlanda.

Pomozi.ba i ove godine pomaže maturanticama: Odjeća, obuća i nakit za svečane prilike

Pomozi.ba i ove godine pomaže maturanticama: Odjeća, obuća i nakit za svečane prilike

Policija nije utvrdila motiv pucnjave.

"Zvučalo je kao vatromet", rekao je umirovljeni doktor Richard Kaufman koji je stajao na ulici preko puta mjesta s kojeg je napadač otvorio vatru dodavši da je čuo oko 200 hitaca.

Bio je metež, stampedo, ljudi su tražili zaklon, neki i okrvavljeni, posrtali jedni preko drugih.

Više od 36 osoba je ozlijeđeno, većinom vatrenim oružjem. 26 žrtava u dobi od 8 do 85 godina odvezeno je u bolnicu Highland Park, rekao je liječnik hitne pomoći Brigham Temple.

Predsjednik SAD Joe Biden i njegova supruga Jill su šokirani bezosjećajnim oružanim nasiljem koje je opet donijelo tugu u američku zajednicu na Dan neovisnosti.

"Ponudio sam punu podršku savezne vlade i pozvao saveznu policiju da pomogne u hitnoj potrazi za ubicom", dodao je Biden.

U svojoj izjavi osvrnuo se na reformu zakonodavstva vezanu uz oružje koju je nedavno potpisao rekavši kako još puno toga treba biti učinjeno i dodao kako neće odustati od bore protiv epidemije oružanog nasilja.

Pucnjava se dogodila dok je mnogim Amerikancima još u mislima oružano nasilje nakon masakra 24. svibnja u kojemu je ubijeno 19-ero školske djece i dvoje nastavnika u osnovnoj školi u Uvaldeu u Teksasu i napada 14. maja u kojem je u supermarketu u Buffalu u državi New Yorku ubijeno 10-ero ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije