Haos na aerodromima zbog sukoba Pakistana i Indije: Mnogi putnici zarobljeni

Radiosarajevo.ba
Haos na aerodromima zbog sukoba Pakistana i Indije: Mnogi putnici zarobljeni
Foto: EPA-EFE / Ilustracija (Na slici nije prikazan događaj iz teksta)
Privremena obustava zračnog prometa iznad Pakistana dovela je do potpunog haosa na letovima, naročito na relaciji Azija - Europa, javlja AP.

Pojedine avio-kompanije prevazišle su problem tako što su redovne letove slali alternativnim rutama.

Više od 4.000 putnika ostalo je zarobljeno na aerodromu u Bangkoku, ukazuju tamošnji zvaničnici. Prema njihovim riječima, pomoć je pružena svima kojima je bila neophodna, ali su se pojedini putnici, uprkos tome, žalili da nisu dobili nikakvu pomoć, prenosi Telegraf.rs.

Terminal u Bangkoku je bio toliko krcat da je šef tajlandske imigracione policije putem Twittera upozorio putnike "da odvoje dovoljno vremena" za svoje putovanje.

Grupa od 25 danskih studenata nije uspjela da uhvati vezu u Bangkoku, te su imali neslavan kraj jednomjesečnog odmora na Tajlandu.

“Čuvar nam je rekao da moramo u podrum da spavamo. Ne možemo da dobijemo ni pomoć ni informacije”, rekla je jedna od studentkinja za AP.

Avio-kompanija Thai Airways preusmjerila je svoje letove prema Europi tako da ne lete iznad zračnog prostora Pakistana. Slično je postupila i kompanija Malaysia airlines koja je izdala saopćenje na svom zvaničnom web siteu da neće letjeti iznad Pakistana "do daljenjeg".

Letovi sa pojedinih aerodroma na sjeveru Indije također su obustavljeni juče, ali kako navodi AP, danas se vraćaju u normalu.

"Air China" otkazala je današnji let iz Pekinga za Islamabad, a prema riječima jednog od zaposlenih, o statusu ovog leta "razmatrat će se kasnije".

Avio-kompanije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinu - "Etihad", "Emirates" i "Gulf Air" - odmah su obustavile letove prema Pakistanu.

Pakistanski zrakoplovni zvaničnici saopćili su da će obustava zračnog prometa biti ukinuta večeras u ponoć.

Saobraćaj je obustavljen nakon eskalacije sukoba između Pakistana i Indije, kada je pakistanska vojska oborila dva indijska borbena aviona i zarobila jednog pilota.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije