Hamnei traži od SAD da kazni autore filma

Radiosarajevo.ba
Hamnei traži od SAD da kazni autore filma

Iranski vrhovni vođa Ajatolah Ali Hamnei traži od SAD da kazne one koji stoje iza antiislamskog filma koji je izazvao žestoke proteste na Bliskom istoku.

Islamskim zemljama šire se protesti zbog filma

"Ukoliko su američki političari pošteni kada kažu da nemaju nikakve veze s tim filmom, oni moraju kazniti one koji su počinili tako gnusan zločin i njihove finansijske sponzore i to srazmjerno ovako velikom kriminalnom djelu", rekao je Hamnei.

Jučer su stotine Iranaca izašle na protest u Teheranu zbog amaterskog filma snimljenog u SAD, koji ismijava proroka Muhameda. Taj protest, održan u blizini švicarske ambasade, koja zastupa interese SAD u odsustvu američko-iranskih odnosa, okončan je ipak mirno nakon dva sata, a prije toga su demonstranti uzvikivali "Smrt Americi" i zapalili američku zastavu.

Iranske snage bezbjednosti tokom protesta su sprečavale demonstrante da dođu do same švicarske ambasade.

Pakistan je jučer zabranio pristup antiislamskom filmu, a mjere bezbjednosti pojačane su oko američkih diplomatskih misija, nakon napada na američke konzulate i ambasade u Libiji, Egiptu i Jemenu, javio je AFP. Agencija navodi da je vlada Afganistana ranije juče naredila blokadu YouTubea na neodređeno vrijeme, kako bi se spriječio pristup filmu napravljenom u SAD, za koji Kabul tvrdi da je uvredljiv za muslimane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije