Hamas otvara granice Gaze

Radiosarajevo.ba
Hamas otvara granice Gaze

Vođa Hamasa Khaled Mashaal najavio je, nakon dogovora s Izraelom o prekidu vatre, otvaranje svih graničnih prelaza sa pojasom Gaze, uključujući one prema Egiptu.

Mashaal se obratio novinarima nakon što je u Kairu objavljeno da je postignut dogovor o prekidu vatre i nakon što su obje strane obećale da će prestati sa napadima. Dogovor poziva na "otvaranje prelaza i omogućavanje kretanje ljudi i robe i uzdržavanje od ograničenja slobodnog kretanja stanovništva", prenio je Associated Press.

Mashaal je rekao da to uključuje glavni prelaz Rafa prema Egiptu, koji je ujedno glavni ulaz za Palestince u vanjski svet.

Blokada prema pojasu Gaze uvedena je kada je Hamas silom preuzeo vlast u pojasu Gaze pobijedivši sekularni Fatah, sredinom 2007. godine.

Uprkos prekidu vatre između Izraela i islamističkog Hamasa, dve rakete pale su sinoć na jug Izraela. Istrovremeno, izraelska vojska izvela je udar na kuću lidera Islamskog džihada u Kan Junisu na jugu, ali je vojska porekla da se to dogodilo nakon stupanja prekida vatre na snagu.

Prekid vatre stupio je na snagu sinoć u 21 sat po lokalnom vremenu (20 po srednjeevropskom), a saopštio ga je šef egipatske diplomatijeKamel Amr na konferenciji za novinare s američkom državnom sekretarkom Hillary Clinton u Kairu. Generalni sekretar UN Ban Ki-moon, koji je takođe bio u regionu, apelovao je potom na obje strane da ga čuvaju i da se "maksimalno uzdržavaju".

Na osnovu dogovora, Izrael je pristao da okonča sva neprijateljstva i ciljana ubistva, dok će Hamas zaustaviti napade na Izrael i duž granice, prenose svjetske agencije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije