Hamas odbacio revidiranu verziju mirovnog plana

Radiosarajevo.ba
Hamas odbacio revidiranu verziju mirovnog plana


Čelnici islamističkog pokreta Hamas u pojasu Gaze u petak su odbacili revidiranu bliskoistočnu mirovnu inicijativu Arapske lige, tvrdeći da stranci ne mogu odlučivati o sudbini Palestinaca.

Na sastancima održanim ove sedmice u Washingtonu, izgleda da su arapske države ublažile svoj mirovni plan iz 2002. godine, priznajući da Izraelci i Palestinci moraju razmijeniti terirorije u eventualnom mirovnom sporazumu, prenosi Reuters.

Sjedinjene Države i paleestinsko čelništvo sa Zapadne obale pozdravili su potez. Obraćajući se, međutim, pred stotinama vjernika u džamiji u Gazi, visoki zvaničnik Hamasa, Ismail Hanija, izjavio je da je to ustupak za koji arapske države nemaju ovlaštenje.

„Takozvanu arapsku inicijativu odbacio je naš narod, naša nacija, i niko je ne može prihvatiti“, izjavio je Hanija, premijer Hamasove vlade u priobalnoj enklavi. 

„Inicijativa sadrži brojne opasnosti za naš narod na okupiranim teritorijama iz 1967. i 1948. godine i za naš narod u egzilu“, kazao je,

On je aludirao na podjelu Palestine pod britanskim mndatom u 1948. godini kada su UN glasale da podijele teritoriju na jevrejsku i arapsku državu, i na rat iz 1967., kada je Izrael osvojio Zapadnu obalu, istočni Jerusalem i pojas Gaze.

Hamas odbija izraelsko pravo na postojanje i tvrdi da teritorija između mediteranske obale i rijeke Jordan s pravom pripada Palestincima. Grupa nikada nije prihvatila arapski mirovni plan koji je prvi put predstavljen 2002. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije