Haitiju potrebno 10 milijardi dolara

Radiosarajevo.ba
Haitiju potrebno 10 milijardi dolara
UN-ovi mirovanjaci bacaju pakete hrane stanovnicima Port-au-Princea (Foto: Reuters)

Prema izjavi predsjednika Dominikanske Republike Leonela Fernandeza, zemljotresom razorenom Haitiju će za obnovu biti potrebno 10 milijardi dolara međunarodne pomoći.

Neophodno jačanje vlasti na Haitiju


„Vidjeli smo da će Haitiju možda biti potrebne dvije milijarde dolara godišnje. Razgovarat ćemo o petogodišnjem programu od oko 10 milijardi dolara“, izjavio je Fernandez, koji je domaćin prvog međunarodnog sastanka posvećenog obnovi potresom razrušenog otoka.

Na skupu sudjeluju i predsjednik Haitija Rene Preval, predstavnici više zemalja regije te međunarodni dužnosnici.

Da bi ta pomoć bila efikasna, potrebna je „usklađenost na međunarodnom planu“ i „unutrašnja koordinacija“ kako bi se osigurala kontrola procesa, za što je „neophodno jačanje središnje vlasti na Haitiju“, ocijenio je Fernandez.

U Montrealu bi 25. januara trebala biti održana donatorska konferencija za Haiti, javile su u utorak agencije.

Haićanski policajac u akciji spašavanja jednog poslovnog objekta (Foto: Getty)

Zemljom vlada haos

U ponedjeljak i utorak svjetske novinske agencije i mediji javljaju da je Haiti, a posebice prijestolnica Port-au-Prince, u totalnom haosu i bezakonju.

Jedan od stanovnika Port-au-Princea kaže da nema zatvora i da kriminalci slobodno hodaju ulicama. Predsjednik Rene Preval je rekao da će pripadnicima UN-ovih mirovnih trupa i lokalne policije u poboljšanju sigurnosne situacije u glavnom gradu Haitija pomoći 3.500 američkih vojnika.

„U Port-au-Princeu imamo 2.000 policajaca. Od tog broja je samo jedan dio sposoban za obavljanje svojih poslova. Nakon potresa je iz zatvora pobjeglo 3.000 zločinaca“, izjavio je Preval na konferenciji za novinare i rekao da se može pretpostaviti koliko je situacija ozbiljna.

Prema najnovijim procjenama u zemljotresu je poginulo blizu 200.000 stanovnika ove siromašne i političke nestabilne otočke zemlje. S druge strane, do sada je pokopano tek 70.000 žrtava, a leševi prijete higijenskom katastrofom.

Neki mediji izvještavaju da su građani glavnog grada tokom proteklih dana pravili bizarne barikade od leševa u znak protesta zbog nedovoljno brze i efikasne pomoći.

Spašavanje ostataka doma (Foto: Getty)

Pomoć sa svih strana ipak nedovoljna


Pomoć Haitiju su tijekom posjeta u ponedjeljak i nedjelju još jednom obećali generalni sekretar UN-a Ban Ki Moon i američka ministrica vanjskih poslova Hillary Clinton.

Ona je u Port-au-Princeu izjavila: „Svim stanovnicima Haitija još jednom napominjem da su Sjedinjene Države njihov prijatelj, partner i pomagač. Radit ćemo s vladom predsjednika Prevala kako bismo pružili svaku vrstu pomoći. I predsjednik Obama je rekao da ćemo biti ovdje danas, sutra ali i u budućnosti“, poručila je Hillary Clinton.

I Evropska unija je, kako od strane zemalja članica pojedinačno, tako i zajednički, odredila više od 400 miliona eura pomoći Haitiju.

Pomoć u vidu hrane, vode, higijenskih i medicinskih potrepština, te svega ostalog neophodnog za minimum normalnog života, dostavlja se avionima, ali i padobranima u jednom dijelu glavnog grada.

EU: Više od 400 miliona eura pomoći za Haiti
Na Haitiju već sahranjeno 70.000 žrtava
Jedna bh. porodica evakuisana sa Haitija
Haiti: Spasioci i dalje izvlače preživjele
Novi zemljotres pogodio Haiti

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije