Gvineja: Ukradeni uzorci krvi zaraženi ebolom

Radiosarajevo.ba
Gvineja: Ukradeni uzorci krvi zaraženi ebolom

Kontejner koji sadrži uzorke krvi za koje se vjeruje da su zaraženi ebolom opljačkan je u Gvineji, saopćili su zvaničnici u petak.

Zvaničnici su upozorili na rizik i najavljuju oštrije mjere sigurnosti za transport tako potencijalno zaraznog tereta.  

Vozilo je prevozilo injekcije za testiranje koje su sadržavale uzorke krvi kada se pljačka na cesti desila između prefekture Kankan u centralnoj Gvineji i lokacije na kojoj je krv testirana u Gueckedou, na jugu zemlje, saopćili su zvaničnici nacionalnog javnog zdravstva, javlja AP

Ulični banditi su zadržali minibus koji je prevozio uzorke krvi pacijenta za koga se sumnjalo da je zaražen ebolom u srijedu, saopćio je glasnogovornik Crvenog križa Gvineje Faya Etienne Tolno. Ostalo je nepoznato zašto su uzeli uzorke krvi. 

Zvaničnici su apelirali na nacionalnom radiju kod lopova da vrate uzorke krvi. 

"Obavijestili smo službe sigurnosti. Ukoliko ti lopovi počnu da se bave tom krvlju, to će biti opasno", izjavio je dr. Barry Moumie, koji predvodi njegu nad pacijentima u nacionalnom centru za koordinaciju borbe protiv ebole, javlja Fena.

"Mogu vas, ipak, uvjeriti da će procedure transporta uzoraka sada biti pojačane kako bismo izbjegli ovakve događaje", kazao je. 

Ebola, od koje je preminulo više od 5.000 ljudi u Liberiji, Sijera Leoneu i Gvineji, širi se prvenstveno kontaktom s tjelesnim tečnostima zaražene osobe, uključujući krv, mokraću i pljuvačku. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije