Guardian o zločinima u Siriji: I. Ghouta je nova Srebrenica, a Assad novi Mladić

Radiosarajevo.ba
Guardian o zločinima u Siriji: I. Ghouta je nova Srebrenica, a Assad novi Mladić
Sa svakim djetetom koje izgubi život i svakim brutalnim činom koji prođe nekažnjeno, Istočna Ghouta sve više nalikuje na zločin koji je Kofi Annan nazvao najgorim u Europi još od Drugog svjetskog rata, odnosno pretvara se u sirijsku Srebrenicu.

Kao i enklava bosanskih muslimana 1995. istočna Ghouta se nalazi na periferiji Damaska, a opkoljena je vojskom režima još od početka rata u Siriji, prenosi Guardian.

Sličan slučaj kao sa Srebrenicom, hrana, medicinska pomoć i lijekovi su odsječeni. Srebrenicu je 1993. UN proglasio “sigurnom zonom”. Prošle godine, Rusi su proglasili istočnu Ghoutu zonom “de-eskalacije konflikta”.

Međutim, bez rezultata. Kao i u Bosni i Hercegovini, niko nije zaštitio civilnu populaciju od ofanzive koja je počela u decembru nakon kraha pregovora. Nemilosrdni zračni napadi sirijskih snaga koje podržava Rusija oduzimaju veliki broj života.

UN je doslovno molio Assadovu koaliciju koja ima i podršku iranskih snaga, da što prije prekinu napade. Njihovi apeli su ignorisani, kao i oni agencija za humanitarnu pomoć.

Pažnja velikih svjetskih sila poput SAD-a i Rusije posvećena je političkoj kontroli države, a ceh životom plaćaju stotine hiljada Sirijaca.

U prethodnih 36 sati, poginulo je preko 100 ljudi, 500 je povrijeđeno, a pet bolnica je bombardirano. Radi se o rekordnim ciframa stradanja još od 2011. godine.

Tako je i u Srebrenici oko 8.000 muslimana, muškaraca i dječaka, ubijeno za svega nekoliko dana. Između 25 i 30 hiljada bošnjačkih žena, djece i starih ljudi su bili predmet prisilne deportacije i ugnjetavanja, a pred Haškim tribunalom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji zločini u Srebrenici proglašeni su genocidom.

Ipak, zasad, sirijski predsjednik Bashar al- Assad, kao i Ratko Mladić 1995. godine, nepopustljiv pred svim vanjskim pritiscima. Dokaza koji uključuju Assada u ratne zločine i zločine protiv čovječnosti je nebrojeno, ali ipak nije još pokrenuta nijedna optužnica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije