Gruzija strahuje, Rusija povećala borbenu pripravnost

Radiosarajevo.ba
Gruzija strahuje, Rusija povećala borbenu pripravnost


Gruzijski predsjednik Mihail Sakashvili upozorio je danas na rizik od obnove sukoba sa Rusijom, u vrijeme tenzija uoči prve godišnjice od njihovog rata oko otcijepljenog regiona Južne Osetije.

Sakashvili je pozvao SAD i EU da pošalju "jasnu poruku" Moskvi, kako bi pomogli da se izbjegne novi rat.

"Postoji rizik. Rusi vrše stalan pritisak. Posljednji ruski vojni manevri su zabrinjavajući. Oni odbijaju da odgovore na pozive posmatrača EU, a mediji u Moskvi izvještavaju o sukobu u bliskoj budućnosti", rekao je Sakashvili francuskoj stanici RTL.

Rusija je juče optužila Gruziju za pripremu serije "provokacija" na de fakto granici sa Južnom Osetijom, a obje strane međusobno se optužuju za izvođenje bombaških i minobacačkih napada.

"Prema našim iformacijama, gruzijsko rukovodstvo organizuje razne `događaje` na granci sa Južnom Osetijom na godišnjicu 7. avgusta", izjavio je zamjenik ruskog šefa diplomatije Grigorij Karasin i ocijenio da ovi potezi imaju provokativan karakter.

Rusko Ministarstvo odbrane tokom vikenda je upozorilo da vojska zadržava pravo da uzvrati punom snagom ukoliko Tbilisi nastavi da "provocira" rusku stranu.

Rusija povećala borbenu pripravnost

Rusija je saopštila danas da je povećala borbenu pripravnost svojih snaga u Južnoj Osetiji, nakon što je upozorila Gruziju da ima pravo da upotrebi silu u otcijepljenom regionu zbog kojeg su Moskva i Tbilisi prošle godine zaratili.

"Ne prestaju provokacije sa gruzijske strane uoči godišnjice avgustovskih događaja od prošle godine", izjavio je Andrej Nesterenko, portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

On je dodao da je, u skladu s tim, povećana borbena pripravnost ruskih snaga i granične garde.

EU zabrinuta zbog stanja u Gruziji
Sakashvili obećava reforme u Gruziji

srna/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije