Gruzija od utorka izvan ZND-a

Radiosarajevo.ba
Gruzija od utorka izvan ZND-a

U skladu s odlukom Vijeća ministara vanjskih poslova Zajednice nezavisnih država (ZND), Gruzija od utorka neće više biti država učesnica Zajednice, saopćila je pres-služba Izvršnog komiteta te integrativne asocijacije bivših sovjetskih republika.

Prošle godine je 18. augusta gruzijsko ministarstvo vanjskih poslova izvijestilo Komitet o povlačenju zemlje iz ZND-a, na šta je po Povelji ta zemlja imala pravo i što je učinjeno 12 mjeseci prije povlačenja, javio je Itar-Tass.

Odgovarajuća odluka bila je donesena u gruzijskom parlamentu 14. augusta, neposredno nakon okončanja petodnevnog oružanog sukoba gruzijskih, s jedne, i južnoosetijskih snaga i ruskih mirovnjaka, s druge strane.

"Augusta prošle godine jedna od članica ZND-a objavila je drugoj punopravnoj članici ZND-a rat, ostvarila okupaciju njene teritorije, i priznala okupirane teritorije kao nezavisne jedinice", izjavio je u ponedjeljak zamjenik gruzijskog ministra vanjskih poslova David Džalaganija, prenijela je agencija RIA Novosti.

Pres-služba Komiteta je saopćila da "pritom obaveze koje su se pojavile u periodu učešća u Zajednic, zadržavaju se do njihovog potpunog ispunjenja", a Gruzija je saopćila da želi ostati učesnica niza sporazuma koje je potpisala u okviru ZND-a.

Gruzija može nastaviti da učestvuje u približno 70 sporazuma usvojenih u okviru Zajednice, podsjetila je pres-služba Komiteta. Što se tiče sporazuma čiji učesnici mogu biti samo članice ZND-a i odluka organa Zajednice – kojih ima više od 400, od utorka se oni neće odnositi na Gruziju, javila je agencija Itar-Tass.

Ruskoj državnoj agenciji je u ruskom MVP-u rečeno da će se istupanje Gruzije iz ZND-a "negativno odraziti na obične građane". "Ne treba dramatizirati događaje, svaka suverena država (a Gruzija to jeste), ima pravo da određuje svoje učešće u toj ili drugoj organizaciji", rekao je sagovornik Itar-Tassa.

Džalaganija je iznio spremnost Tbilisija da nastavi "prijateljsku saradnju sa članicama ZND-a, uz uvažavanje teritorijalne cjelovitosti strana".

Sporazum o formiranju ZND-a potpisali su 8. decembra 1991. godine predsjednici Rusije, Bjelorusije i Ukrajine u Bjelorusiji, 21. decembra njemu su se u Alma Ati priključili Azerbejdžan, Armenija, Kazahstan, Kirgistan, Moldavija, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan.

Augusta 2005. godine Turkmenistan je promijenio status i postao pridruženi član posmatrač.

Gruzija je stupila u članstvo na osnovu odluke šefova država Zajednice 3. decembra 1993. poslije obraćanja šefa gruzijske države Eduarda Ševarnadzea a 12. augusta predsjednik Gruzije Mihail Saakašvili je saopćio da se ta zemlja povlači iz ZND-a.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije