Grčka: U posljednje 2,5 godine silovano više od 300 djece

Anadolija
Grčka: U posljednje 2,5 godine silovano više od 300 djece
Arhiv / Ilustracija

Slučajevi seksualnog zlostavljanja djece u Grčkoj dosegli su zabrinjavajuće razmjere. Podaci grčke policije pokazuju kako je u posljednje 2,5 godine silovano 325 djece do 15 godina, navodi Anadolija.

Veći dio napada počinili su članovi porodica, a nedavno zabilježena tri slučaja seksualnog zlostavljanja djece duboko su potresli grčku javnost, javlja list "Nea Selida".

Antonis Magganas, s Univerziteta Panteion u Atini, kazao je kako je pedofilija fenomen koji je dugo prisutan u Grčkoj, ali da je problem postao izražajniji u posljednjih nekoliko godina.

"Istraživanje Instituta za zdravlje djece pokazuje kako svako osmo dijete bude seksualno zlostavljano. Seksualni napadi na malu djecu su dosegli alarmantne razmjere", kazao je Magganas.

Dodao je kako se u posljednje vrijeme počelo govoriti o problemu o kojem se ranije iz društvenih razloga nije često govorilo. Agky Ksenaki, psiholog fondacije Dječiji osmjeh, ističe kako djecu seksualno zlostavljaju uglavnom njihovi bližnji.

Nedavno je u fokus javnosti došao slučaj iz Katerinija, gdje je 14-godišnja djevojka silovana šest godina. Uhapšene su četiri osobe, a jedna od njih je i otac djevojke.

Privedena je 30-godišnja osoba zbog silovanja 14-godišnja dječaka u gradu Agrinio, a u Solunu 63-godišnja osoba zbog silovanja djece uzrasta 12 i 15 godina.

Također, u Volosu je 70-godišnja osoba osuđena na 18 godina zatvora zbog silovanja 11-godišnjeg unučeta. Na otoku Kos privedena je 65-godišnja osoba zbog seksualnog zlostavljanja mlađe članove porodice uzrasta sedam i 11 godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije