Granatiranje i žestoke borbe na nekoliko frontova

Radiosarajevo.ba
Granatiranje i žestoke borbe na nekoliko frontova

Bombardiranja i sukobi između vladinih snaga i pobunjenika u Siriji su izvođeni u subotu ujutro u nekoliko sirijskih gradova gdje je najmanje 12 mrtvih, dan nakon velikih borbi bez presedana u Alepu, na sjeveru zemlje, prema saopćenju jedne nevladine organizacije.

"Ubijena je jedna beba, a njen brat i majka su ranjeni u toku noći u granatiranju mjesta Maskana u pokrajini Alep'', saopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Žestoke borbe su vođene i u Salahedinu nakon napada koji su pokrenuli pobunjenici na vojni centar u četvrti jugozapadno od Alepa.

U pokrajini Damask vladine snage su bombardirale Dumu na sjeveroistoku zemlje, Sajide Zainab na jugoistoku i Muadamijet el-Šam na jugu, povrijeđeno je nekoliko osoba, dok je bombardiranja bilo i u glavnom gradu, u četvrti Tadamun na jugu, koja su praćena pretresima kuća.

Prethodnog dana vladine snage su pokrenule napad na pobunjeničke četvrti Barze, Kabun i Džobar, saopćio je Opservatorij.

U pokrajini Dera, vladine snage su bombardirale nekoliko mjesta, a borbe su vođene s pobunjenicima u blizini El-Garija el-Šarkija i vojnih punktova Bosra el-Šam. U borbama je poginulo najmanje šest vojnika, prema saopćenju ove nevladine organizacije, a na osnovu podataka koje su dali široka mreža aktivista i ljekara. 

Četiri civila, od kojih jedna žena i njena kćerka, poginula su u bombardiranju na grad Muhsen u zoru, u regiji Deir Ezora, naveo je Opservatorij, a bombardirane su i pokrajine Homs i Hama, gdje je poginula jedna djevojčica.

Najmanje 120 ljudi je poginulo u petak u ovoj zemlji, od kojih je 71 civil, 18 pobunjenika i 31 vojnik, saopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava, prenosi Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije