Gradonačelnik Londona: Brexit se može zaustaviti

Radiosarajevo.ba
Gradonačelnik Londona: Brexit se može zaustaviti
EPA / Sadiq Khan, gradonačelnik Londona
Gradonačelnik Londona Sadiq Khan nagovijestio je da bi laburisti glasačima mogli ponuditi priliku da se promijeni kurs Brexita na sljedećim izborim, tako što će se zavjetovati da ne napuste Europsku uniju ili održati novi referendum.

U intervjuu za engleski list Guardian Khan je rekao da postoji način da se spriječi Brexit.

Da. Ja sam optimista. Da bi tako nešto imalo kredibilitet u britanskoj javnosti, morao bi postojati manifest laburista, zato što bi javnost, razumljivo, rekla - čekaj glasali smo da izađemo, a sad nam mašete srednjim prstom.”

On smatra da bi laburisti morali „nacrtati” kuda bi se išlo ako bi pobijedili na sljedećim parlamentarnim izborima i da bi mogli „nadmašiti” rezultate referenduma na kome je izglasan izlazak iz EU, prosto rekavši da ne žele izaći ili da održe drugi referendum, piše Tanjug.

Khan misli da će Brexit unazaditi London, jer je prema njegovim rečima, nelogično očekivati status kvo ili čak bolje pogodnosti sa EU van nje.

Glasnogovornik laburista odgovorio je Khanovom prijedlogu rekavši da ta partija poštuje rezultate referenduma. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije