Gradić u Italiji prodaje kuće za jedan euro

Radiosarajevo.ba
Gradić u Italiji prodaje kuće za jedan euro
Vijeće italijanskog gradića San Piero Patti donijelo je odluku da će stare, napuštene kuće prodavati po cijeno od jednog eura s ciljem da privuku nove stanovnike u brdovite predjele Sicilije.

Zbog velikih migracija i starenja ovaj italijanski grad izgubio je veliki dio populacije, pa su zato vlasti morali preduzeti hitne mjere da ovaj gradić ne bi nestao.

Svi koji se odluče na kupovinu kuće, moraju ispoštovati određena praila, odnosno moraju koristiti tradicionalni kamen, drvo i terakotu za krov, a po mogućnosti i da zaposle domaće zidare, piše telegraph.co.uk

Ova lokacija može biti zanimljiv zato što je udalejna samo 15 minuta od najbliže plaže, a smještena je na kraju nacionalnog parka Nebrodi, zaštićene zone planinskih jezera i šuma.

Administracija grada će procijeniti koliko kuća će biti na prodaju. Očekuje se da prve kuće budu na tržištu početkom naredne godine, a strani državljani su također dobro došli.

San Piero Patti prije 20 godina je imao 4.000 stanovnika, a danas ih je tek 1.000. Grad pripada regiji gdje je nezaposlenost velika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije