Građani Berlina protiv obavezne vjeronauke u školama

Radiosarajevo.ba
Građani Berlina protiv obavezne vjeronauke u školama

Građani Berlina odbacili su u nedjelju na referendumu zahtjev udruge "Pro Reli" ("Za religijsku nastavu") za jednakim tretmanom vjeronauka i nastavnog predmeta etike u školama njemačkog glavnog grada.

"Razočaran sam što naš zahtjev nije prošao, a isto tako sam iznenađen i više nego očiglednim porazom", rekao je glasnogovornik udruge "Pro Reli" koja je, uz podršku demokršćana i liberala, pokušala poništiti pravilo koje je prije tri godine uvela socijaldemokratsko-ljevičarska koalicija u Berlinu.

Prema tom je pravilu za sve učenike od sedmog razreda osnovne škole predviđen obavezni predmet etike dok je vjeronauk izborni predmet.

"Pro Reli" je htio postići da se ukine etika kao obavezni predmet, te da se učenici odluče ili za predmet etike ili vjeronauk.

Za uvođenje ravnopravnog tretmana etike i vjeronauka, što je između ostalog podržala i njemačka kancelarka Angela Merkel, izjasnilo se tek 346.000 građana od 713.000 koliko ih je izišlo na referendum. Za uspjeh inicijative bila je potrebna podrška četvrtine od ukupno 2,4 milijuna birača koliko ih je registrirano na području njemačkog glavnog grada.

Ovaj referendum pokazao je i još uvijek prisutne razlike između istočnog i zapadnog dijala grada. Na zapadu je gotovo 70 posto izišlih na birališta podržalo ovaj oblik religijske nastave, koji se prakticira i u zapadnim saveznim pokrajinama, dok je u dijelovima grada koji su nekad pripadali Istočnom Berlinu za inicijativu glasovalo 25 posto izašlih birača.

Za i protiv vjeronauke u Makedoniji

agencije/seebiz.eu/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije